Снимка: Reuters
В Скопие тече митинга на управляващата ВМРО-ДПМНЕ под надслов: "Македония е силна!"
 
Няколко десетки хиляди изпълниха площада пред Народното събрание в центъра на македонската столица в подкрепа на правителството на Никола Груевски. Веят се македонски, но и много сръбски знамена.
 
На централната трибуна са и хвърлилите оставки Гордана Янкуловска и Сашо Миялков. Двамата си тръгнаха след кървавия инцидент в Куманово, при който загинаха 8 полицаи. Янкуловска ръководеше вътрешното министерство, а Миялков, който е братовчед на Груевски, спецслужбите.
 
Според Груевски "народният митинг има за цел да докаже, че в Македония има народ с характер, който няма да позволи някой от вън с вътрешни слуги да изпълнява чужди интересни и да събаря легитимното правителство".
 
"Македония не е нито Никола Груевски, нито Зоран Заев. Македония е народа, който се е събрал тук. Той е отговор на тези, които създават сценарии, които мислят, че ще ни излъжат с монтирани аудио записи. Македония не се предава, Македония е силна", настоя той.
 
"Казваха, че цялата работа ще я приключат за няколко дни. Ето, четири месеци по-късно сме тук. Повече и по-силни от всякога. Тройно повече отколкото бяха те вчера. Искаме да им кажем. Няма да се оттеглим. Няма да се предадем", заяви Груевски.
 
Вчера пред сградата на правителството десетки хиляди души участваха в националния граждански протест срещу режима на Никола Груевски. Всички те поискаха незабавната оставка на кабинета.
 
Проявата на ВМРО-ДПМНЕ става само няколко часа след провала на втората лидерска среща с посредничеството на американския и европейския посланици.
 
В късните часове на деня стана ясно, че ЕС ще следи отблизо развитието на ситуацията в Република Македония.
 
В Брюксел първите дипломати на страните членки обсъдиха ситуацията в южната ни съседка, като изразиха загриженост от политическата криза. 
 
Българският външен министър Даниел Митов настоя за ясен ангажимент от страна на ЕС за разрешаване на текущата криза, мобилизирайки всички налични инструменти в много кратки срокове.
 
Той подчерта, че случващото се в Македония показва спешната необходимост от провеждане на необходимите с оглед на европейската интеграция на страната всеобхватни реформи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase