Снимка: Reuters
fallback

Това, което стана във втория по големина македонски град, беше най-кървавият изблик на насилие на Балканите от повече от десетилетие насам. За Македония периодът е още по-дълът – за последно страната беше в сходна ситуация през 2001-ва година, коментира сп. “Икономист”. 

На 9-ти и 10-ти май македонската полиция извърши мащабна операция срещу цели, определени като “албански терористи”. По време на акцията бяха убити 8 полицаи и 14 албанци. Съвсем естествено страхът от нов въоръжен балкански етнически конфликт сграбчи региона.

Седмица след случилото се обаче въпросите остават много повече от отговорите.

Според македонските власти заподозрените терористи, много от които са пристигнали от съседно Косово, са имали мисия за започване на битка за “Велика Албания”, която да обединява Албания, Косово и големи части от Македония.

1/4 от 2-милионното македонско население е албанско. След като преди 14 години гражданската война беше избегната на косъм и православни християни и мюсюлмани направиха взаимни компромиси, за да живеят в мир.

Разбира се, възможно е въоръжените албанци да са планирали атаки с политическа цел. Но “Икономист” отбелязва, че тези групи са известни с криминалната си дейност по граничните райони с Косово и Сърбия. И дълго време са били извън радара на полицията, най-вече благодарение на политическите си връзки.

Затова и действията на правителството на Никола Груевски изглеждат като стратегически ход, целящ отвличане на вниманието от гръмналите в началото на годината вътрешнополитически скандали, свързани с незаконни подслушвания.

Записите, стигнали до ръцете на опозицията, уличават членове на правителството във вмешателство в работата на съдебната система и манипулиране на избори. Очакват се още разкрития, които да разобличат високопоставени етнически албанци, част от коалицията на Груевски. Записи ще хвърлят и нова светлина върху убийствата на 5-ма рибари през 2012-та година, които бяха приписани на ислямисти, но истината може да се окаже друга.

Шефът на разузнаването, вътрешният министър и министърът на транспорта вече подадоха оставки. Голям антиправителствен протест е насрочен за неделя.

В тази обстановка малцина са убедени в твърденията, че убийствата в Куманово са изцяло свързани с предотвратяване на терористични атаки. Повечето вярват, че става въпрос за опит за отвличане на вниманието.

Настроението на хората се вижда ясно във видео, което бързо набра популярност в социалните мрежи в Македония – етнически албанец от Куманово казва на новинарски екип, че никой не иска война и се прегръща със свой съгражданин от македонското мнозинство. “С моя приятел знаем, че ни манипулират, но няма да се поддадем”, споделя албанецът.

Насилието е голяма крачка назад за страна, която се опитва с всички сили да заслужи респект и положение на международната политическа сцена. Борбата за името с Гърция се проточва дълги години и това спира Македония по пътя към ЕС и НАТО.

И националната кауза със сигурност страда, когато държавата е в хаос, а свободата на словото и независимостта на съдебната система са компрометирани.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

НФБ

преди 8 години

До гошеРусия да си продава петрола и газа на Китай. .хем са по близо хем са приятелска страна. .Интеграцията на двете страни е жизнено важна..идните имат ресурси и земя. .другите работливи хора и търговци. ..Все някой трябва да спре сащ. .Имаме нужда от нов финансов полюс а и икономически. .Това ще е най мощния съюз ...

45

НФБ

преди 8 години

До пенкоИма въоръжени хора стрелящи срещу полицията. .факт е че има убити и ранени полицаи. .Никой те оказва военна съпротива при проверка. .Явно става дума за терористи и няма какво да го осукваме. .Защо са оказали въоръжена съпротива. .Явно полицията е действала съвсем правилно. .Единствения упрек е защо са дали жертви. .тук пак може да се открие ръката на сащ и службите им..създават проблеми на Европа и Русия.

44

пенко

преди 8 години

Какво я мислим Македония !? В американските виждания тя е много по-напред от България! Просто сменят правителството , Изграждат НА МАКЕДОНСКИЯ БРЯГ терминал за втечнен шихтов газ и държавата цъвти и връзва !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

fallback