Алексис Ципрас Снимка: БТА
fallback

Испанският премиер Мариано Рахой реагира с възмущение на вербалната атака на гръцкия премиер Алексис Ципрас и поиска официално от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да осъдят думите на гръцкия лидер, съобщи испанският в. "Мундо".

Oще по темата
Ципрас обвини Испания и Португалия във водене на консервативна конспирация за сваляне на неговото ляво правителство.

Според Рахой нападката е в противовес с духа на солидарност, който трябва да ръководи отношенията между членовете на ЕС.

Португалският премиер Педру Пасуш Коелю също изпрати протестна нота до Юнкер и Туск, в която нарече думите на гръцкия си колега "неверни, нечувани и непристойни за европейски лидер", отбеляза в. "Паис".

Германският финансов министър Волфганг Шойбле пък смята, че трябва да се даде малко време на гръцкото правителство на Алексис Ципрас, дошло на власт само преди месец, и изрази увереност в желанието на Атина да направи реформи, съобщи по-рано Франс прес, цитирана от БТА. 

"Новото гръцко правителство е силно подкрепяно от народа. Имам му доверие, че ще въведе необходимите мерки и ще спази ангажиментите си", каза министърът в интервю за в. "Билд ам зонтаг". "Да управляваш значи да се срещнеш с реалността", допълни той.

В интервю за Асошиейтед прес гръцкият му колега Янис Варуфакис каза, че Атина ще си постави за приоритет изплащането на дълга си към Международния валутен фонд. Той допълни обаче, че плащанията към Европейската централна банка са "в друга лига" и подлежат на обсъждане с кредиторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Jack

преди 9 години

Тея едно си баба знае едно си баба бае - трябва да се проведат реформи, трябват реформи, реформи. Нали за това дойде сириза на власт - защото гръцкият народ не иска да провежда тия гибелни за гръцката държава "реформи" чиято цел е да се разграбят гръцките национални активи. Клика от интернационално МОШЕнници иска да открадне имуществото на Гърция затова и иска "реформи", иска приватизация - да приватизира, да сложи ръка върху чуждото, върху гръцкото, да открадне и да обедни гърците.

22

Кукувица

преди 9 години

Всичко е много просто. На Гърция и трябват 15 милиарда евро допълнително на година за да поддържа стандарт, който не е възможно да поддържа по друг начин. Независимо кой е на власт в Гърция, целта ще бъде в страната да влизат по 15 милиарда на година. Гърците се вият като змии ту на дясно, ту на ляво с простата цел да получават тези пари безвъзмездно от Европа. Докато не бъдат принудени от обстоятелствата да се върнат към драхмата това ще продължава. Гърците НИКОГА няма да си върнат дълга.

21

фарфуляс

преди 9 години

Когато си пълен лаик, а минфина-а ти е "професор" по хазартни игри в САЩ, е съвсем нормално да си търсиш външни врагове, за да прикриеш собствената си некадърност. Тоя ще бъде изгонен с камъни от Атина съвсем скоро.....

fallback