Янис Варуфакис. Снимка: Reuters
fallback

Икономистът Янис Варуфакис беше номиниран за министър на финансите в новото гръцко правителство, ръководено от лидера на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, предаде Франс прес.

Oще по темата

53-годишният Варуфакис, който е отявлен критик на спасителните споразумения, съобщи по-рано днес в личния си блог, че ще бъде назначен за финансов министър.

ДПА отбелязва, че Варуфакис, който е преподавател по икономика в Тексаския университет в град Остин, ще ръководи преговорите на Гърция с международните кредитори за нови условия на кредитните споразумения.

Той написа в блога си, че спасителната помощ трябва да бъде насочена към засилване на растежа, а не да се фокусира върху орязване на разходите, което според много гърци е довело до затъване на икономиката и растеж на безработицата, пише БТА.

СИРИЗА спечели предсрочните парламентарни избори в неделя с обещанието да предоговори условията на спасителните споразумения на Гърция с Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, известни като тройката кредитори.

„Български новини“ съобщи, че премиерът е обявил състава на новия кабинет на Гърция. За вицепремиер е определен Янис Драгасакис, за вътрешен министър Ник Вутсис, за министър на Тракия и Македония - Мария Колаис Царуха. Начело на Министерството на икономиката, инфраструктурата, корабоплаването и туризма ще бъде Йоргос Статакис. Министерството на външните работи ще бъде поето от Ник Коцияс, а Министерството на отбраната - Панос Каменос. За министър на околната среда и енергетиката е предложен Панайотис Лафазанис. Министерството на културата, образованието и религиозните въпроси ще бъде поето от Аристидис Балтас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 9 години

E TOZI SHTE GI ZAROBI NAPALNO.MNOGO SE RADVAM ZA IKONOMICESKATA SMART NA GARZITE.

27

до акропола

преди 9 години

Никой не се радва бе акропол. Когато Бг има нужда от тях винаги се надуват и ти забиват ножа. Нито ги съжалявам нито ми пука за тях,но вярвай че никой няма да ги остави да си живеят живота спокойно с такива огромни заеми

26

От Акропола

преди 9 години

Балканският регион обеднява ли обеднява,а ние се радваме че и Гърците ще са гладни като нас.С тази ни балканска психика ......чакай оправия както за гърци така и за българи,па да не споменаваме и така наречените ,,Македонци".

fallback