Снимка: Reuters, архив

Недоволни македонци образуваха жива верига около търговски център в Скопие, който властите искат да преобразят в бароков стил.

Правителството в Скопие е решило построенaта през 70-те години на 20-и век сграда в типичен за времето си стил да бъде значително състарена, като й се добавят статуи, куполи, колони и арки, пише БиБиСи.

Асоциацията на македонските архитекти обаче смята, че преобразяването на сградата ще разруши част от културното наследство, а и че самият търговски център е неразделна част от идентичността на Скопие.

Асоциацията засега е събрала 10 хил. подписа срещу реновацията. Въпреки минусовите температури, сковали страната, стотици хора всеки ден образуват жива верига около сградата.

Плановете на властите обаче са различни. Местоположението на търговския център попада в голям проект за реконструкция на централната част на Скопие.

Молът всъщност се намира на метри от площад „Македония“ и е най-посещаваният в Скопие. Така в желанието си да направят антично изглеждащ центъра на столицата си македонците издигат масово неокласически статуи, фонтани, и разкрасяват съществуващите сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase