Снимка: Reuters
fallback

Първите ТИР-ове, натоварени с гръцки праскови, са поели обратно към Гърция, тъй като не са успели да влязат в Русия след наложеното от Москва ембарго, съобщават гръцките електронни медии.

Предполага се, че около три хиляди ТИР-а с гръцки праскови и нектарини са потеглили за Русия.

За днес е насрочено съвещание на гръцките износители от селскостопанските производителни райони на Иматия, Пиерия, Пела, Козани и Флорина, за да бъде оценена възникналата ситуация.

Oще по темата

В. "Та неа" пише, че на европейско ниво този въпрос ще бъде обсъждан в четвъртък в Брюксел. Очаква се експерти да обсъдят последиците от възникналата криза, а специална група да проучи възможностите и да предложи решения.

Възможно е страните, пострадали от ембаргото, да получат компенсации, тъй като големите икономики на ЕС залагат на износа си за руския пазар.

В Атина правителствения говорител София Вултепси увери, че гръцките фермери ще бъдат компенсирани напълно или от държавата, или от ЕС.

Междувременно Гърция обяви мерки за ограничаване на последиците от руското ембарго, които освен компенсации включват и възможности за пренасочване на експорта и пласиране на селскостопанската продукция в други страни, а също и на вътрешния пазар.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 9 години

адиафоро... друм друм татата тирии рири ... адиафоро. друмдръм тудум...

23

Анонимен

преди 9 години

А НИЕ С ГАЙДИТЕ КАКВО ПРАВИМ

22

Анонимен

преди 9 години

Три хиляди тира? Вие да не сте ненормални, толкова гръцки тирове не са минавали за последния месец.

fallback