Снимка: архив, Reuters

Румъния ще изнася електроенергия за Албания на стойност един милиард евро годишно. Такъв договор са съгласували румънският министър на икономиката Константин Ница и албанският му колега Арбен Ахметай, предаде агенция Аджерпрес.

"Министърът на икономиката Константин Ница води преговори и си стисна ръцете с албанския си колега за договор за един милиард евро годишно. Договорът предвижда износ на 2,5 TWh електричество годишно", заявиха днес за Аджерпрес правителствени източници.

Подробностите около договора и източниците на енергията ще бъдат обсъдени в предстоящия период.

Според докладите на Националната агенция за електрорегулиране (ANRE) потреблението на електроенергия в Румъния е било 49,6 TWh миналата година, тоест количеството, което ще бъде изнасяно в Албания, представлява 5 процента от потреблението на Румъния през 2013 г.

В същото време миналата година страната е произвела 55,7 TWh електроенергия. Румъния е изнесла миналата година 2,47 TWh електричество, сочат още данните на ANRE.

Румънският министър на икономиката се е срещнал вчера с албанския си колега Арбен Ахметай и с албанска делегация, в която са били министърът на енергетиката и промишлеността Дамян Гикнури, депутати, президентът на албанската електрическа компания KESH Агрон Хетоя и посланикът на Албания в Букурещ.

Представителите на двете страни са обсъдили необходимостта от увеличаване на търговския обмен, сътрудничеството в енергетиката и инфраструктурата, както и възможността румънски фирми да участват в проекти за развитие в Албания, като строителство на ВЕЦ-ове, пътна инфраструктура, земеделие, текстилна промишленост.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase