Главният мюфтия и турският външен министър поздравяват привържениците си през счупените прозорци на Джумая джамия. Снимка: БТА
fallback

Главно мюфтийство няма да се откаже от претенциите си за възстановяване на имотите, които са били собственост на мюсюлманското вероизповедание у нас, обяви в Пловдив главният мюфтия Мустафа Хаджи.

В града под тепетата днес той се срещна с турския външен министър Ахмет Давутоглу, който разгледа пораженията върху Джумая джамия.

Oще по темата
Dnes.bg припомня, че от десетина дни молитвеният мюсюлмански храм е с изпочупени стъкла след окървавения протест, при който футболни фенове влязоха в сблъсъци с полицията на митинга срещу връщането на имоти на мюсюлманското вероизповедание.

С викове "Селям" и бурни аплодисменти стотици мюсюлмани, дошли на петъчната молитва, посрещнаха Давутоглу пред джамията, която бе завардена от сутринта от коли на жандармерията и полицията.

Мустафа Хаджи каза, че пред него турският гост е отбелязал, че това, което се е случило на Джумая джамия, не е въпрос, който трябва да стряска.

"Важно е да се подобряват отношенията между мюсюлмани и християни", допълни мюфтията, цитиран от "Фокус".

По думите му имотите, към които мюфтийството предявява претенции, не са били предмет на посещението на външния министър на южната ни съседка.

Главният мюфтия настоя, че тези имоти не са собственост на Република Турция, а на мюсюлманското вероизповедание у нас, във основа на което те са завели искове в българския съд и искат да си ги възстановят.

"На приказките не се начислява ДДС, всеки е свободен да говори каквото си иска", каза главният мюфтия по повод изразени мнения, че мюфтийството не е първоприемник на тези имоти.

По думите му всичко това тепърва ще се решава в съда.

Веднага след това Хаджи и Давутоглу се отправиха на молитва в Джумая джамия. При влизането им в молитвения дом българските медии не бяха допуснати вътре, за разлика от турските журналисти, които го съпровождаха.

Оправданието на домакините бе, че по време на молитва не може да се снима, а турските журналисти били вътре, за да се молят.

След края на молитвата външният министър на Турция каза, че гостува с голямо удоволствие в Пловдив и познава хилядолетната история на града.

"В Турция само на българите казват комши", каза той и замина на среща с бизнесмени.

В коментар на визитата на Давутоглу лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че към момента няма открити въпроси между България и Турция.

Вероятно тази визита ще бъде още един принос за задълбочаването на добрите, дори много добрите двустранни отношения. Ние като една от българските партии приветстваме и ще приветстваме и занапред интензивния диалог между България и на първо място съседните й държави, добави лидерът на ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

263

emiriral

преди 10 години

tazi napast e mnogo naxalna zemi tam v turcia tarsete fesove vieste dolna nacia i bg nikoga niama da bade 2 pati pomoxamedanchvan

262

Анонимен

преди 10 години

Четете тракийски хроники от Стефан Гайдарски и ще разберете,не случайно сме на тази земя Божия народ.

261

Анонимен

преди 10 години

Първо репарации за пет века робство и официално извинение!

fallback