Снимка: архив, Reuters

Една жена – гръцки полицейски служител, която претърпя операция за смяна на пола и иска да продължи да служи в полицейските сили, сега е изправена пред гръцката бюрокрация и консервативно мислене, пише „Български новини“.

Полицайката на възраст 30 години – служителка от магистрален патрул към дирекция Атика, претърпя операция за смяна на пола и се превърна в мъж. Гръцкия съд е дал разрешение на полицайката да смени пола си и името си, като това не би трябвало да накърни правата й/му по какъвто и да е начин.

Служителят в момента се възстановява след сложната операция, но трябва да се изправи пред здравната комисия на гръцката полиция, която ще го определи като физически и психически годен да продължи да изпълнява полицейските си задължения и отговорности.

Източници от полицията казват, че служителят вече е представил медицински оценки от частни лекари, които го смятат за способен да продължи да служи в гръцката полиция.

Въпреки това комисия трябва да прегледа служителя и да реши дали той ще може да носи оръжие.

В Гърция липсват много от основните права и законови разпоредби по въпроса и затова се прилага опитът от други европейски страни, тъй като гръцкото общество все още е поляризирано по въпросите за признаване на еднополовите бракове и правата на транссексуалните. Речта на омразата е широко разпространена и влиятелната Гръцка православна църква е категорично против еднополовите отношения, както и всичко свързано с отклонението от стандартните разбирания, пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase