Снимка: БТА
fallback

Премиерите на България Пламен Орешарски и на Сърбия Ивица Дачич откриха в Цариброд или Димитровград в Сърбия паметник на Васил Левски.

Ако Левски беше сега сред нас, убеден съм, че щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по- усърдно за отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи. Това заяви Пламен Орешарски при откриването на бюст-паметника на Васил Левски в Димитровград, съобщи правителствената информационна служба.

Орешарски изрази своята убеденост, че паметникът в Димитровград ще символизира разбирателството между два братски народа, което през годините неведнъж бе поставяно на изпитание.

„Нека да се поучим от грешките на миналото и да гледаме с надежда в бъдещето. Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни. Нека всички да продължим да носим Левски в сърцата си и да следваме неговите идеали и стремежи, които са не само рамка на нашето съществуване, но и задължение и дълг”, изтъкна премиерът Орешарски.

„Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъдат критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще”, добави министър-председателят.

Пред събралите се на главния площад няколкостотин граждани Ивица Дачич каза, че сега е време за градене на добри и толерантни отношения, предаде Танюг.

„Невинаги в историята сме били умни, а днес искам вашите и нашите деца повече никога да не воюват, а заедно да откриват фабрики“, каза сръбският премиер. Той се обяви за провеждане на съвместно заседание на правителствата на двете страни, на което тема да бъде и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия.

Дачич обеща, че в сътрудничество с Националния съвет на българите сръбското правителство ще направи всичко възможно за решаване на бюрократичните проблеми, свързани с българското малцинство в Сърбия.

Дачич говори и за бедността в тази част на Сърбия, като каза, че безработицата е висока, а заплатите са далеч под средните за страната.

„Думата „Балкани“ е съставена от двете турски думи Бал-Кан, което означава кръв и мед. Стига кръв, време е за мед“, заключи сръбският премиер.

Преди откриването на паметника двамата премиери бяха приети от председателя на община Димитровград Небойша Иванов, който ги посрещна с хляб и сол и с традиционните сушени домашни чушки.

Преди речите на двамата премиери момчета и момичета от гимназията в града изнесоха рецитал за делото на Васил Левски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

до Добър жест

преди 10 години

От нафталина ли ти се струват изброените сръбските подигравски с България? Ето ти свежи - Сърбия постоянно прави въртели за изучаването на български език в Поморавието + Хората там са принудени да раждат в Ниш или дори по-назапад (идеята е ясна) + В Сърбия все още национална доктрина е, че ние сме татаро-***, откраднали езика и културата на славяните + През 1998 сръбски военен обяви, че ако не знаеш кого да нападнеш, нападни българите + Отказът да си отворят архива за Македония... Червей!

50

Мемет

преди 10 години

Айде - хаирлия да е! Догодина и в Цариград.

49

cCc

преди 10 години

Американският посланик е изпратил писмо до Парламента на Република България:...Нашите специалисти установиха, че от съвременна гледна точка Васил Левски е по-скоро терорист, отколкото борец за демокрация (в подобен смисъл се изказа и един ваш известен социолог, Андрей Райчев)....смятаме за необходимо личността на Левски да бъде постепенно премахната от учебниците по история на България, а защо не и в бъдеще заклеймена като идеолог на тероризма...

fallback