Президентите Йосипович и Плевнелиев. Снимка: БТА
fallback

България е изпълнила всички технически изисквания за членство в Шенгенската зона без граничен контрол и това е потвърдено от всички проверки на ЕК, обяви президентът Росен Плевнелиев, който днес се срещна с колегата си от Хърватия Иво Йосипович.

В отговор на въпрос държавният глава подчерта, че страната ни е подходила отговорно за адекватната охрана на външните граници на ЕС.

Според Плевнелиев отлагането на членството на България в Шенген не се дължи на технически, а по-скоро на политически причини.

"Технически сме готови и работим ефективно и много по-добре, отколкото други държави на границата си", посочи Плевнелиев и изрази недоумението си от факта, че членството ни в зоната постоянно се отлага и под различен предтекст.

Президентът припомни, че е бил приет компромисен двуфазен вариант на присъединяването ни - първо на въздушните и морските граници, а на по-късен етап и сухоземните граници, но на този етап членството ни буксува.

"Очакваме скорошно решение по Шенген", изрази надеждата си той.

По думите му в случая става въпрос не само за политиката на една или друга държава, а за голямата политика в ЕС, която трябва да бъде политиката на европейската отговорност и солидарност.

"Когато държава като България е действала отговорно, инвестирала е стотици милиони и пази ефективно шенгенските си граници, тя би следвало да очаква европейската солидарност, защото ние търпим и сериозни икономически загуби поради това положение, в което се намираме", отчете държавният глава.

По време на срещата Плевнелиев и Йосипович обявиха, че България и Хърватия се подкрепят взаимно и безусловно по пътя им към Шенген.

Двамата президенти изразиха и подкрепата си за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

На въпрос дали Хърватия е готова да поеме солидарно част от бежанския поток от Сирия президентът Йосипович коментира, че поради естеството на своята история Хърватия е готова да приеме тези хора, като подчерта, че страната му следва изцяло политиката на ЕС и е готова да оказва необходимата помощ според изискванията на ЕС.

"Имаме достатъчно чувствителност както към страданията на тези хора, така и необходимата готовност да им помогнем", категоричен бе хъвратският държавен глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Надиплен

преди 10 години

Няма да ни пуснат заради емигрантите на които само един билет ще им трябва за да стигнат до всяка държава в Шенген

107

Водняк

преди 10 години

Всичко това е заради смръдливите ***.Ако ни пуснат в шенген още на другия ден всичките ни *** ще плъзнат из Европа

106

Безпартиен

преди 10 години

Ако Царят беше премиер, щяхме да сме многоо отдавна в Шенген!

fallback