Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters
fallback

Един от най-дискутираните в момента въпроси в Анкара е каква ще бъде ролята на Турция в евентуална военна интервенция в Сирия.

Дипломатически източници твърдят, че въпреки намаляващите надежди за даване на легитимност от Съвета за сигурност на ООН не се изключва вероятността Турция да участва с бойни сили в евентуална военна операция. Този вариант съвпада с изразената преди два дни от турския външен министър Ахмед Давутоглу позиция, че Турция ще участва в "доброволна коалиция", предаде БТА.

Турската армия и в момента има правомощия за действия срещу Сирия в случаите, когато съществува заплаха за страната, т.н. тескере. Поради това тя веднага отговаря с насрещен огън срещу снарядите, изстрелвани откъм сирийска страна, както стана при ударите край Акчакале и други гранични области. Много се дискутира въпросът за пълномощията на турската армия за евентуални удари срещу Сирия, които се гласуват от турския Меджлис. Сегашните й пълномощия изтичат на 4 октомври т.г. Близки до правителството източници изтъкват, че настоящото тескере ще бъде достатъчно и няма да има нужда от гласуване на ново за удари срещу Сирия.

Oще по темата

Но основната опозиционна Партията на националистическото действие на Кемал Кълъчдароглу е на мнение, че трябва ново тескере. И предлага въпросът за Сирия да бъде обсъден на специално заседание на парламента.

За тази цел обаче депутатите ще трябва да прекъснат ваканцията си, а председателят на Великото народно събрание да свика заседание.

На този етап правителството не подготвя предложение за ново тескере на армията, тъй като не е известно какви стъпки ще бъдат предприети спрямо Сирия, подчертават започнати с темата източници.

Позицията на НАТО също е много важен фактор и се следи с изключително внимание. Но засега Анкара няма намерение да настоява за извънредно заседание на държавите членки на Алианса във връзка със сирийската криза, казаха източниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

БАЧКАТОР

преди 10 години

КОЙТО КОПАЕ ГРОБ ДРУГИМУ САМ ПАДА В НЕГО .А ДАНО, ЖЕЛАЯ ВИ ГО КОМШУ !

11

до dady

преди 10 години

Турски са - на твоята майка и на мишока от снимката.

10

dady

преди 10 години

До на горната снимкаsigorno sa na mayka ti?

fallback