Снимка: архив, Reuters

В Брюксел днес ще се състои заседание на НАТО на равнище посланици, свикано по инициатива на САЩ за обсъждане на ситуацията в Сирия, предаде ИТАР-ТАСС. Пресслужбата на алианса потвърди съобщението, като изтъкна, че срещата няма да е "извънредна".

"Съветът на НАТО по традиция заседава в сряда, така че в преговорите днес няма нищо извънредно", посочил говорител на организацията. На тези преговори ще стане дума за химическото нападение в Сирия от 21 август и какъв да е отговорът на алианса.

ИТАР-ТАСС посочва, че в НАТО има разногласия относно военна акция срещу Сирия без мандат на ООН. За това вече се изказа Италия. Против военна намеса са Гърция и Португалия, към които вероятно ще се присъедини и Испания - и трите страни ще трябва да поемат основната част от мигрантите от зоната на конфликта.

Още по темата
 При това положение е най-вероятно Вашингтон, Париж и Лондон само да сондират настроенията сред съюзниците и да разберат как те ще реагират, ако трите страни решат да нанесат удари срещу Сирия, допълва руската агенция.

Междувременно румънският президент Траян Бъсеску заяви, че ако ООН докаже употребата на химически оръжия от страна на режима в Дамаск и се стигне до военна намеса, Букурещ ще бъде солидарен със съюзниците си, предаде Франс прес.

"Убеден съм, че негативен за сирийската държава резултат в доклада на експертите от ООН ще доведе до пропорционална военна намеса", заяви Бъсеску на годишната среща с румънски дипломати в Букурещ. Ако европейските и американските ни партньори вземат решение за такава намеса, Румъния като член на НАТО ще бъде солидарна, каза румънският президент, като добави, че все още резултатите от проверката на ООН не са известни.

От своя страна румънският външен министър Титус Корлъцян настоя на експертите от ООН да бъдат създадени условия да приключат възможно най-бързо и без никакви пречки проверката си, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase