fallback

Отново сблъсъци в югоизточна Турция. Те обаче не са продължение на серията демонстрации срещу правителството, а акция на кюрдската общност.

Стотици кюрди излязоха на улиците, за да отпразнуват завземането на сирийския граничен град Рас ал Айн. То беше постигнато от партията „Демократичен съюз“ след сблъсък с ислямистки бойци. Тези събития дават повод на Анкара за притеснения от засилване на борбата за кюрдска независимост и на турска територия.

Протестите се състояха в град Чъзре, където демонстрантите хвърляха бомби и факли към бронираните автомобили на полицията. Отговорът беше водни оръдия и дим. Сблъсъците станаха факт само няколко часа след като кюрдски бойци заплашиха Анкара, че ако не ускори плановете си за помирение с реални стъпки и ходове, ще бъде отговорна за последиците.

Въпреки, че през октомври миналата година Анкара и лидерът на Кюрдската народна партия Абдула Йоджалан, който е в затвора, започнаха мирни преговори, няма реален напредък.

Кюрдите искат реформи, които включват увеличаване на правата на кюрдите и промяна на закона за антитеророзъм, заради който много представители на това малцинство са в затвора.

Сред другите искания са създаване на възможност за обучение на кюрдски език и понижаване на бариерата, която политическите партии трябва да преминат, за да влязат в парламента.

Премиерът Реджеп Ердоган пък настоява преди всичко те да изтеглят бойците си в северен Ирак.Дългогодишният конфликт с кюрдската общност до момента е отнел живота на 40 хил. души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

АРКАН

преди 10 години

Без ФЕС в ЕС!

10

Анонимен

преди 10 години

Турция се разпада

9

dady

преди 10 години

kiv vi e problema s turciq?da go duhat vsi4ki turciq moje da se opravi s vseki,no neznam dali bilgariya moje ako ima vitresen konflikt:)

fallback