Протестите промениха Турция. Снимка: Reuters
fallback

Ислямистка Турция представлява огромна заплаха за България, докато светска Турция е наш надежден приятел и съюзник. Да се надяваме, че последната ще надделее рано или късно. Събитията през последната седмица ми дават известна доза оптимизъм. Това заяви Алекс Алексиев, председател на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София, в интервю за „Фокус”.

Алексиев посочва, че случващото се в Турция представлява един масов протест срещу опитите на ислямисткото правителство на Реджеп Ердоган да върне Турция в Средновековието, което означава религиозна диктатура под демократична маска, шериат, обскурантизъм и норми, които са диаметрално противоположни на модерните нрави и общопризнатите права на човека.

Експертът цитира конкретен пример: „Три дни преди протестите в парка Гези да започнат на 28 май, 200 младежи организираха kiss-in в една от станциите на метрото в Анкара. Защо? Защото администрацията на метрото видяла една двойка да се целуват, което било забранено, и ги предупредили да се “държат морално”. За ислямистите, които в момента са на власт, целуването е сексуален акт, забранен от исляма. И тези младежи, които мирно се целуваха, бяха нападнати от група ислямисти с ножове. Ето това е средновековен обскурантизъм. Интересно е, че същите тези фанатици ни най-малко не се интересуват от това, че от идването на власт на Ердоган епидемията от “honor killings” (бел.ред. - убийства в името на честта) сред неговия електорат се е увеличила 14 пъти, от 66 убийства в 2002 г. до 953 през 2009 г.“, обяснява Алексиев.

Той посочва още, че в момента в Турция стотина журналисти, три пъти повече висши военни и хиляда студенти гният в затвора с години без присъда, по абсолютно скалъпени обвинения за “тероризъм.”

„Турция отдавна не е правова държава и е срамота, че и Европа, и Америка, се правят на слепи и глухонеми по въпроса. Няма и свобода на словото в повечето медии, или са в ръцете на правителството, или са уплашени от Ердоган дотам, че се самоцензурират“, казва експертът и посочва като пример, че в разгара на кървавото потискане на протестите миналия петък CNN Тurк излъчваше кулинарно шоу. „Затова социалните мрежи и Twitter бяха почти единственият начин за протестиращите да се информират и да поддържат връзка. Което накара Ердоган да обяви Тwitter за “заплаха за обществото”, каза Алексиев.

Според него протестиращите вече са успели да развенчаят мита, че „Турция под управлението на Ердоган е успяла да постигне една исторически сполучлива амалгама от ислям и демокрация, нещо, в което много хора в Европа и Щатите искаха да повярват като модел за целия ислямски свят“.

Протестиращите, казва Алексиев, са „тази част на Турция, която е светска, модерна, образована, със съвременен манталитет и огромен потенциал. Тя в никакъв случай не е еднородна политически, етнически или като социална класа. В нея има всякакви хора от аполитични студенти, левичари, анархисти, либертарианци, атеисти, еколози и пр., и се стигне до алеви, кюрди и умерени сунити. Най-вече това са млади хора, които нямат нито обща идеология, нито политика, но това, което ги обединява, е, че всички виждат свободите, на които са свикнали, постепенно да изчезват под неумолимата ислямизация на тяхното общество от Ердоган. И, ако погледнете как той реагира на протестиращите, наричайки ги “мародери,” “пияници”,”ръка в ръка с тероризма” и служители на “чуждестранни интереси,” не е чудно че много от тях вече смятат, че това, което той налага в Турция, е религиозен фашизъм“, казва Алексиев.

Според него Ердоган няма да бъде свален от власт, тъй като голяма част от турското общество все още го подкрепя. „Въпреки това най-големите протести от десетилетия ще имат важни политически и икономически последствия. Независимо от това как ще свършат протестите, последната седмица промени Турция“, е категоричен експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

;;;))))

преди 10 години

Само г-н Ердоган ще оправи положението в фалирала България!Вашите управляващи в Бе-гето само присвояват пари от народа а Вие се кефите на това;;))

71

Анонимен

преди 10 години

Алекс Алексиев,za6to laje6???Za Dnes ?

70

даа

преди 10 години

Мисирков пак осмърдя форума с псевдоинтелектуални прояви, като ти е толкоз мила Турция, ходи си там!

fallback