Снимка: "Курир"

Карта на Велика Македония, в която са включени и части от България, Гърция, Сърбия и Албания, беше публикувана на Facebook страницата на македонската телевизия Сител, пише сръбският вестник „Курир“.

Той цитира издавания в Прищина „Коха диторе“, според чийто материал включването на част от Косово в картата на Велика Македония е предизвикало най-силно учудване. „Остава само да се види как ще реагират държавните институции на това. Естествено, първо трябва да бъдат информирани всички посолства и да се изчака тяхната реакция“, пише „Коха диторе“. 

Сръбският историк Боян Димитриевич обясни, че това е стара политическа карта, която Македония не престава да прокарва. „Картата с присъединени части на Сърбия, Албания, Гърция и България е територията на така наречената Велика Македония.

По времето на социалистическа Югославия Македония също често публикуваше материали как обхваща по-голяма територия, отколкото наистина обхващаше. Това е стара тенденция, застъпвана от македонския национализъм“, казва Димитриевич, цитиран от „Курир“.

Много читатели от Косово остро осъдиха държавата Македония, виждайки как тази страна отцепва части от Сърбия, Гърция, България и Албания. „Курир“ цитира няколко мнения: „Това е много смешно. Всичко е преувеличено, тази изкуствена държава Македония едва съществува“; „Македония скоро ще изчезне от географската карта“; „Какъв скандал, не мога да повярвам какво могат да направят македонците“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase