Георге Иванов. Снимка: архив, Reuters

„Винаги съм реагирал и ще продължа да реагирам, когато се посяга на който и да е аспект от нашата идентичност, тъй като идентичността е от онези основни категории, по които не можете да правите компромис с никого. Това са неща, по които никой на този свят не разговаря, а ние не искаме и няма да разговаряме“. Това заяви президентът на Македония Георге Иванов в годишното си обръщение към парламента.

Акцент в речта на Иванов бяха външнополитическите предизвикателства пред Македония. Той не скри разочарованието си от резултите от Европейския съвет по-рано този месец, на който не беше определена дата за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС. Иванов заяви, че блокадите и пречките са във вреда на целия регион.

Още по темата

„Република Македония винаги е вярвала и на практика е прилагала позицията, че диалогът е незаменим, особено за добросъседските отношения, които все пак са двупосочна улица. Ние трябва да си помагаме, а не да си пречим. Блокадите и пречките са във вреда и на тези, които блокират, а най-голямата жертва е целият ни регион", каза Иванов.

"Напълно сме отворени към всички наши съседи. Ще продължим да настояваме да развиваме добросъседските отношения. Неприемливи са обвиненията от когото и да е за уж някакъв иредентизъм и национализъм, който да идва от Македония. Тъй като животът е кратък, а съседът е вечен“, заяви президентът.

Македонският държавен глава призова да не се създава лъжлива представа за положението на добросъседските отношения.

„Реалната ситуация е, че македонското общество няма никакъв проблем с нито една съседно общество. През каква изкривена призма трябва да гледаме, за да видим в това реално сътрудничество липса или недостиг на добросъседски отношения? Страните от нашия регион просто не могат да си позволят миналото да продължи да им краде настоящето и бъдещето“, каза македонският държавен глава. 

Изразявайки личното си разочарование от факта, че не беше определена дата за започване на преговори за приемане на Македония в ЕС, Иванов заяви, че всички, които са работили за приемането на тези заключения от срещата, са сгрешили, и благодари на страните, които застанаха зад македонските интереси.

„Като че старите извехтели балкански маниери, балкански интереси, аспирации и разделения все още оцеляват и се налагат при резултатите от срещите на върха на ЕС“, каза македонският държавен глава.

През тази година, подчерта Иванов, срещу Македония се отправят абсурдни или обидни изявления от страна на неколцината „дежурни“ политици от съседните страни, за междуетническите и междусъседските отношения.

„Тези изявления за всекидневна политическа употреба нито са можели, нито в бъдеще ще могат да нарушат вековните добросъседските отношения на народите в нашия регион. Нашите връзки със съседните страни са дълбоки, те са роднински, приятелски, делови, спортни, културни, духовни връзки“, каза Иванов.

Въпреки всичко оставаме верни на нашата евроатлантическа насоченост, декларира македонският президент. Ще си сътрудничим близко с Европейската комисия и ще продължим нашите вътрешни реформи. Нашата политика е била и ще бъде европейска политика, заяви Георге Иванов в годишното си обръщение към парламента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase