Българките джейбчийки били най-активни в центъра на Белград. Снимка: архив, Reuters

В Белград пристигат редовно крадци от съседните страни, но в последно време българките се оказват най-умели в това незабележимо да бръкнат в джоба на пътника в градския транспорт или да откраднат дамска чанта в магазин, пише сръбският вестник „Блиц“.

„Арестували сме гражданки на България, дошли в Белград, за да извършват джебчийски кражби. Законът е в тяхна полза, защото когато ги арестуваме, съдът им налага забрана за влизане в Сърбия за няколко години и им дава срок от няколко дни да напуснат страната. През тези няколко дни бонус те могат да оберат стотици граждани“, каза Александър Митрович, шеф на отдела в полицията в Белград, който работи по разкриване на джебчийски кражби.

Още по темата

Джебчийките от България са се специализирали в търговските центрове и магазините по централната белградска улица Кнез Михаилова.

„Преди няколко дни в магазин за обувки в центъра на Белград българка открадна чантата на жена, която пробваше обувки. Джебчийските кражби не са маловажни, защото един професионален крадец за ден може да обере до десетина души. Сумите са различни, от няколкостотин динара до няколко хиляди евро. Неотдавна възрастен белградчанин си изтеглил спестяванията от 20 000 евро от EFG банка заради събитията в Гърция. Качил се в трамвая само за една спирка до дома си и останал без парите си“, казва Митрович.

Полицията работи по разкриването на кражби само когато стойността на откраднатата стока надвишава 15 000 динара /1 евро = 112 динара/, пише още вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase