Радован Караджич в съдебната зала. Снимка: Reuters

Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич заяви в началото на своята защита, че е трябвало да бъде награден, вместо да му бъдат повдигани обвинения за геноцид и други престъпления срещу несърбите по време на войната в Босна през 1992-1995 г.

Караджич отрече да е имал план за геноцид над мюсюлманите, които той нарече „сърби от друга вяра“, предаде РТС.

„Вместо да ми бяха повдигани обвинения за престъпления в нашата гражданска война, аз трябваше да бъда награден за това, че направих всичко, което е по силите на един човек, да не се стигне до гражданска война, че намалих страданията на всички цивилни, че броят на жертвите беше 3-4 пъти по-малък, отколкото се твърдеше, че съм подписал и изпълнил многобройни примирия и съм спирал нашата армия преди победа, постоянно съм търсил мир и съм приел четири от пет мирни плана“, заяви Караджич.

Още по темата

Той твърди, че е хуманизирал конфликта, лично е бдял над хуманитарната помощ за цивилните и е наредил да бъдат извършени много актове на милосърдие.

Обвиняемият заяви, че никога не е имал нищо против мюсюлманите и хърватите.
Никога не съм допускал дори отделни, а да не говорим за масови престъпления. Никой не си е помислял за възможността за изкореняване и геноцид над други народи, особено не над народа, който смятаме за сърби от друга вяра, изтъкна Караджич, имайки предвид босненските мюсюлмани. 

Караджич ще разполага с 300 часа, за да представи защитата си.

67-годишният бивш президент на Република Сръбска е обвинен за геноцида в Сребреница, преследване на мюсюлмани и хървати в цяла Босна, тероризиране на населението на Сараево и взимането на „сини каски“ за заложници, по време на войната в Босна през 1992-1995 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase