Ръководителят на мисията на Тройката в Гърция Пол Томсън (л.) се отправя към поредната среща. Снимка: Ройтерс

Решението на международните донори за следващия транш от помощта за Гърция може да бъде забавено чак до ноември, твърди Wall Street Journal, позовавайки се на осведомени източници.

В момента мисията на "Тройката" от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка преглежда основно мерките за реформи в Гърция. Преди бе планирано инспекторите да представят своя доклад през октомври. В средите на ЕС сега обаче се говори, че мисията изостава значително от графика си.

Първоначално Гърция трябваше да получи транша в размер на над 31 млрд. евро още през юни. Но поради бавния напредък на реформите в Атина този момент бе отложен за началото на октомври. Сега очевидно има опасност от по-нататъшно забавяне.

В миналото отлаганията на решението за отпускане на транша винаги водеха до опасения, че Гърция ще свърши парите и може да обяви фалит. Около 25 млрд. евро от общо 31 млрд. евро от транша сега са предвидени за рекапитализация на гръцките банки.

Още в неделя обаче, след среща между инспекторите и гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, стана ясно, че кредиторите на страната имат някои възражения към част от плана за икономии.

Опасенията на гръцките кредитори са свързани с предложените мерки за съкращаване на публичните разходи. “Тройката” настоява за по-драстични мерки за свиване на държавната администрация, докато Атина държи на идеята си за т. нар. “трудов резерв” и постепенното отпадане на хиляди чиновници от административната система, повечето от които са или пред пенсия, или с дисциплинарни наказания.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase