От Гърция са изнесени милиарди долари от пране на пари, корупция и укриване на данъци. Снимка: архив, Reuters
fallback

От Гърция са изнесени милиарди долари от пране на пари, корупция и укриване на данъци, смята американската неправителствената организация Global Financial Integrity, съобщава гръцкото издание Нюз ин.

В интервю за германското издание "Шпигел" директорът на организацията Реймънд Бейкър посочва, че в периода 2003 – 2011 г. от страната са изнесени 261 милиарда долара. "Това са огромни загуби за толкова малка икономика", отбелязва Бейкър.

Според изчисления на организацията през 2010 г. в Гърция са влезли нелегално 90 милиарда долара. През миналата година сумата е достигнала 109 милиарда долара.

Бейкър посочва като причина за ситуацията трудността, с която частните лица и компаниите получават заеми в период на рецесия. Така те са принудени да използват пари от незаконна дейност, за да покрият "дупките".

"Данните показват, че гръцкото правителство не контролира незаконните потоци на пари. Преди кризата Гърция имаше втората най-голяма сива икономика в света сред 25 страни-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Само Мексико беше в по-лошо положение", посочва директорът на Global Financial Integrity, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

до 36

преди 11 години

хахахах,РАЗСЛЕДВАЩ ЖУРНАЛИСТ-аве ти,*** ли си,или да?То и турците тука не са ни крали-според РАЗСЛЕДВАЩИТЕ журналисти-и баташко клане не е имало...Я ВЗЕМИ ТИ СЕ НАУЧИ НА МИСЛИШ,и чети не това,което някой световно неизвестен ПЛАТЕН *** е написал,а гледай фактите и чети между редовете,оф-*** на тебе от гънки вече мозъка ти прилича на градски ***-сори

34

Анонимен

преди 11 години

Гърците изкупиха под натиск доста старо военно оборудване от Германия. И, разбира се, за да го купят и отпускаха щедри кредити и се раздаваха големи комисиони. Даже един военен министър е в затвора за такива Натовски сделки. Грция ли е виновна или големите братя в ЕС и САЩ? Въпросът е риторичен.

33

тадд

преди 11 години

....издание Нюз ин??!!....к'ви долари ви друсат...,а и как се обръщат? На ред ли ви се плаща,на знак или статия ?

fallback