Томислав Николич и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Сърбия може да разчита на допълнителна финансова помощ от Русия освен кредита от 800 милиона долара за сръбските железници, заяви посланикът на Русия в Белград Александър Конузин, предаде Танюг.

Споразумението за 800-те милиона кредит беше постигнато между президентите на двете страни Томислав Николич и Владимир Путин в края на месец май, когато  Николич беше гост на конгреса на управляващата в Русия партия „Единна Русия“. Работата по изграждането на втори коловоз по ж.п. линията Белград – Панчево, което ще се финансира с руския кредит, ще започне наесен.

Още по темата

„Водят се разговори, естествено първо трябва да чуем какви са нуждите на Сърбия и след това заедно да дефинираме възможностите за решаване на проблемите“, каза още Конузин днес.

Като оцени, че отношенията между Сърбия и Русия никога не са били по-добри за реализирането на съвместни проекти, Конузин посочи, че трябва да продължи създаването на сръбско-руски предприятия, чиято цел е да работят извън Сърбия.

По-рано този месец се заговори, че Сърбия е на ръба на фалита. "Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", каза икономистът Александър Стефанович, цитиран от Дойче веле. От август нататък ще липсват пари за заплати и пенсии и това показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase