Андонис Самарас. Снимка: архив, Reuters

Поредна оставка, депутатът от Кавала Никос Панайотопулос е назначен за нов заместник-министър на труда в коалиционното правителство на премиера Андонис Самарас, след като вчера от този пост се оттегли предишният му титуляр Никос Николопулос, пишат вестниците в Гърция.

Назначаването на новия заместник-министър е станало с решение на премиера. В свое писмо подалият оставка Николопулос посочва като причина личното си убеждение, че въпросът за предоговаряне на меморандума за икономиите с тройката международни кредитори е трябвало да бъде поставен още в самото начало и че кабинетът не е бил достатъчно настоятелен при искането за промени в условията по спасителното споразумение за Гърция.

Николопулос стана третият член на гръцкото правителство, който подава оставка. Оттеглянето му идва, след като в неделя кабинетът получи вот на доверие от парламента, отбелязват изданията.

Още по темата

В. "Вима" коментира, че Самарас е бил "бесен" заради оставката на Николопулос, която се окачествява като пореден удар за премиера, след като първоначално определеният за длъжността финансов министър Василис Рапанос се наложи да се оттегли от поста заради здравословни проблеми.

По същия начин постъпи и заместник-министърът на търговския флот Георгиос Верникос, който подаде оставка след разкрития на политическата опозиция СИРИЗА, че Верникос е акционер в офшорна компания.

Оставките навеждат на мисълта, че има вътрешни спорове относно позицията на коалицията по предоговарянето на условията в спасителното споразумение с тройката кредитори – ЕС, Европейската централна банка и МВФ, смятат анализатори.

В. "Катимерини" се спира на срещата на Еврогрупата, като подчертава, че финансовите министри от еврозоната са предупредили Гърция, че няма да получи следващия транш, който тя очаква през август, ако не вземе мерки за изпълнение на договореностите във връзка с бюджетната консолидация на страната.

Финансовият министър на Гърция уверил партньорите си, че Атина ще вкара в релси договорената програма и че ще спази ангажиментите. Ако Атина не изпълни договореностите, ще бъдат изплатени гръцките облигации, държани от Европейската централна банка, чийто падеж изтича на 20 август.

"Европейските партньори държат в напрежение Гърция за изплащането на следващия транш през август, тъй като докладът на тройката е пълен с "червени картони" и със забележки за отклоненията, регистрирани от инспекторите на трите институции във връзка с реализацията на икономическата програма. В Еврогрупата доминира мнението, че Гърция е длъжна да покаже с практически действия, че прилага мерките, договорени през февруари", пише в. "Етнос".

"Откъм свежи пари държавата е в много тежка ситуация", казал представител на финансовото министерство, цитиран от в. "Та неа", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase