Томислав Николич. Снимка: Ройтерс
fallback

Сръбският президент Томислав Николич заяви, че в босненския град Сребреница не е имало геноцид през юли 1995 г. Съобщението е на AFP, която цитира интервю на Николич пред националаната телевизия на Черна гора.

“В Сребреница не е имало геноцид. Много е лесно да се отправят обвинения и да се доказва пред съд, че някакво събитие е било геноцид“, твърди сръбският президент. “В Сребреница е било извършено голямо престъпление, извършено е от сърби, от представители на сръбския народ, те трябва да бъдат открити, съдени и наказани“, добави той.

През лятото на 1995 г. босненската сръбска армия под командването на генерал Ратко Младич изби около 8000 мюсюлмани след падането на град Сребреница. Това беше най-кървавото клане на цивилни граждани в Европа след края на Втората световна война.

Днес за това престъпления пред Хагския трибунал отговарят Младич и бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич.

На въпрос дали скоро ще направи посещение в Сребреница Николич бе категоричен: “Престанете да питате непрекъснато, всеки месец - два дали сръбския президент ще отиде в Сребреница. Моят предшественик е бил там и е почел паметта на жертвите. Защо всеки президент трябва да прави това?“

Доскорошният държавен глава Борис Тадич беше първият сръбски президент, посетил Сребреница - на 11 юли 2005 г. по повод 10-ата годишнина от клането, а през 2010 г. повтори посещението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 11 години

те тези дето правят геноциди никога не си признават.никой човек не иска война и смърт или нация ми политиците те са виновни.щом в Сърбия няма много *** това достатачно говори за тях.С турция и Гърция се разбираме и Румъния но с тея Сърби и техната колония Македония не .Албанците не ги знам какви са казват че са по лоши и от Сърбите .

77

ана

преди 11 години

Американците във Виетнам, руснаците във Афганистан, французите в Алжир, британците в Индия колко цивилен народ са изклали, но никой никъде не говори за това. Защото са велики сили.

76

брей

преди 11 години

85 , сърбите отдавна погубиха нашите братя в македония, албанците само ще довършат остатъците от тях...абе, вие наред ли сте всички тука защитници на сервите, добре ли сте??? Получиха заслужен урок от съдбата за Кървавата Коледа и ред други извращения на този така наречен братски народ...

fallback