Приключи рекапитализацията на четирите най-големи гръцки банки. Снимка: архив, Reuters

Три седмици преди парламентарните избори в Гърция се наблюдава обрат на гръцките гласоподаватели към партиите, подкрепящи международния спасителен план на Европейския съюз.

Това сочат публикуваните през уикенда социологически анкети, според които двете водещи партии - Нова демокрация и ПАСОК, разполагат с достатъчно гласове, за да получат заедно парламентарно мнозинство и да съставят коалиционно правителство, съобщават гръцките електронни сайтове.

В шест проучвания Нова демокрация е посочена на първо място, като в анкетите запитаните са заявили намерения да гласуват за нея.

Допитванията в Гърция се правят в обстановка на ожесточена предизборна надпревара и поляризация преди повторния парламентарен вот на 17 юни.

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас заяви, че ако дойде на власт, първото, което ще направи, е да анулира програмата за икономии и да се опита да вдигне пенсиите.

В телевизионно интервю председателят на ПАСОК Евангелос Венизелос изказа мнение, че едностранното денонсиране на спасителния меморандум ще е катастрофално за Гърция. Венизелос днес ще има срещи с представители на синдикатите и предприемаческите среди.

На предизборен митинг пък ръководителката на Комунистическата партия Алека Папарига обвини двете партии Нова демокрация и ПАСОК за сегашното състояние на страната и призова избирателите да ги накажат на предстоящите избори.

Четирима представители на формацията Незивисими гърци и двама от Народния православен сбор ЛАОС пък обявиха, че се връщат обратно в партията-майка Нова демокрация.

Междувременно приключи рекапитализацията на четирите най-големи гръцки банки - Националната банка на Гърция, Алфа Банк, Юробанк и Пиреос банк, след като за тази цел вчера те получиха 18 млрд. евро от Европейския фонд за финансова стабилност, съобщава гръцкият сайт Ин нюз.

Подпомагането на банките ще им открие пътя за директно кредитиране от Европейската централна банка.

Националната банка на Гърция е получила 7,3 млрд. евро, Пиреос банк - 4,7 млрд. евро, Юробанк - 3,97 млрд. евро и Алфа банк - 1,9 млрд. евро.

Тези 18 млрд. евро са първият транш от 25-те млрд. евро, които се предоставят за рекапитализация на гръцката банкова система от спасителния пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро, договорен с ЕС и МВФ на 26 октомври миналата година. Останалите 7 млрд. евро се предназначени за Аграрната банка и Пост банк.

Гръцките банки изгубиха значителна част от активите си вследствие на опрощаването на част от държавния дълг към частните инвеститори при операцията по обмена на старите гръцки облигации с нови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase