Британска печатница на банкноти вече е изготвила план да печата драхми. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos
fallback

Най-голямата частна печатница на банкноти в света британската De La Rue е изготвила план да печата драхми, ако Гърция излезе от еврозоната и се свърже с компанията, съобщи днес източник от бранша, цитиран от Ройтерс.

По-рано днес еврокомисарят по търговията Карел де Гухт съобщи, че Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) разработват сценарий, в случай че се наложи Гърция да напусне еврозоната. Така за първи път представител на ЕС потвърди съществуването на планове за действие при такава ситуации.

Източникът, пожелал анонимност, посочи, че като частна печатница De La Rue трябва да бъде отворена за възможността за излизане на Гърция от еврозоната и да се подготви за този сценарий.

Разтърсената от криза Гърция ще бъде ръководена от служебно правителство до новите избори на 17 юни, които в крайна сметка ще определят дали страната ще напусне валутния съюз.

Излизане от еврозоната би предизвикало голямо търсене на връщащата се драхма и докато държавните печатници на страната организират производството си, шепа световни компании като De La Rue могат да бъдат повикани на помощ, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 10 години

ГЪРЦИЯ THE BEST

49

ОТ Джугашвили ДО 54

преди 12 години

*** от БСП/БКП са виновни за сегашното дередже, защото искаха пак да имат власт, този път -икономическа. Като си *** гласувай пак за тях. Виж само колко олигарси има във ВС . а човек като Гергов е начело на бсп в Пловдив

48

До 50

преди 12 години

Пич, чул те Господ! Колко скоро? Като останем 5 млн. от които 3 - турски ***? Щото както бехме толкова бедни при комунистите, гонехме 9 млн. и изнасяхме от мармалад и копчета за *** до валове за атомни подводници! Бяхме господари на автомобилния транспорт в Европа и летяхме в космоса, имахме 6 атомни блока и половин Гърция и Турция светеха с наш ток, учехме света на поливно земеделие и изнасяхме специалисти по какво ли не - инженери, преподаватели, лекари...Сега изнасяме *** и плюем БСП!

fallback