Ратко Младич в съдебната зала. Снимка: Reuters
fallback

В Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия започна първото заседание по процеса срещу генерала от армията на босненските сърби Ратко Младич, който е обвинен в престъпления срещу човечеството.

Младич е заподозрян в организирането на убийството на над 7 000 мюсюлмани мъже и момчета в Сребреница през 1995 година. Обвинен е и в координирането на обсадата на Сараево, продължила три години и половина, по време на която загинаха над 10 000 души.

Престъпленията, извършени в Сребреница и Сараево, се смятат за най-тежките военни престъпления, извършени в Европа след Втората световна война, пише Би Би Си.

Oще по темата

Младич нарече повдигнатите му обвинения „ужасяващи“. Трибуналът в Хага прие, че той не се признава за виновен.

Бившият генерал, който сега е на 69 години, се укриваше от международния съд цели 16 години. Той беше арестуван през май миналата година при операция на сръбските спецслужби и беше предаден на Трибунала в Хага.

Младич се намира в същия затвор, в който е и бившият му началник – президентът на републиката на босненските сърби Радован Караджич, който беше арестуван през 2008 г. Процесът срещу него все още продължава.

С цел ускоряване на началото на процеса срещу Младич броят на престъпленията, за които той е обвинен, беше значително намален. Мнозина се опасяват, че генералът, прекарал поне един инсулт, може и да не дочака края на процеса.  От момента на задържането си Младич често се оплаква от различни неразположения.  Той беше откаран в болница през октомври, след като по думите на адвоката му развил пневмония.

През 2006 г. бившият югославски президент Слободан Милошевич почина в затвора на Трибунала в Хага.

Очаква се, че за представянето на аргументите на обвинението срещу Младич ще са нужни около 200 часа, ще бъдат разпитани над 400 свидетели.

По време на досъдебните слушания Младич многократно прекъсваше съдията и отправяше резки реплики. „Целият свят знае кой съм аз! - каза той миналата година, помолен от съдията да се представи. - Аз съм генерал Ратко Младич. Аз защитавах своя народ, своята страна ... в момента защитавам себе си!“

В съда присъстваха роднини на загинали по време на войната в Босна. Някои викаха срещу Младич: „Убиец!“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Niki

преди 11 години

Не оправдавам нито една война. Не оправдавам нито сърбите, нито ***. На война винаги е имало и ще има насилие, но не го оправдавам, това беше един народ!Обаче оправдавам сърбите, че са едни от малцината, които се опънаха на САЩ и НАТО (баш убийците), даже им правя едно голямо ЕВАЛА на сърбите.

45

още едно цитатче

преди 11 години

ООН също публикува списък с 10 000 имена на мюсюлмани от Сребреница, избити от сърбите по време на пробива, потънали в река Ядар, ранени и умрели от раните си или безследно изчезнали. Впоследствие, след войната специална комисия провери този списък, при което се оказа, че 2000 имена елементарно се повтарят, а други 5000 имена са на напуснали този район мюсюлмани преди 1995г. Имало и такива, загинали във военни действия 1992-1994. И така, в списъка останали 2000 човека. Само загинали. Отбелязваме, че отначало, в списъка имало и умрели от рани и безследно изчезнали. От тези 2000 в боевете при Сребреница сърбите убиват 100. Остават 1900. Толкова са бойците на 28-*** дивизия, загинали при пробива, в кървавите сражения със сърбите Каменица и Снагово. В тези райони бяха открити масови гробове на босненски войници които СМИ по цял свят нарекоха "масово погребение на мюсюлманите, убити в Сребреница".Селяните от околностите на Каменица и Снагово разказват, че след боевете цялата околност била в трупове на мюсюлмански войници. Била 30 градусова жега и зловонието задушавало. Затова ги заровили в обща могила.

44

малък цитат

преди 11 години

Представете си, че 7-8 хиляди човека са убити от сърбите-това просто е невъзможно- твърди военният журналист от ББС Джонатан Рупер, който е бил свидетел на станалото. Той твърдо се обявява против официалната гледна точка, изработена от НАТО и САЩ Ако отчетем, че известното ни число хора са извозени от Сребреница, то с убийството на 7-8 хиляди човека градът става 46 хиляди, но това просто не е вярно. Този факт се потвърждава и от една от съдиите на Хагския трибунал Патриша Волд. От официални статистически източници, в т. ч и американски, излиза, че там са живели около 37 000 човека.И откъде, все пак, се е появила тази цифра? Следва да се отчете, че погребения в общи могили и гробища са ставали и в първите три години на войната, когато в района е зверствал Насер Орич. Той показвал на кореспондентите на Вашингтон Пост Джон Помфрей, и на журналиста от Торонто Стар Бил Шилер снимки на собствените си злодеяния, сторени в сръбските села около Сребреница.

fallback