Алексис Ципрас. Снимка: Reuters
fallback

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната би навредило и на страната, и на Европа като цяло, заяви в интервю за Асошиейтед прес лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас.

Той обаче настоя, че наложените в рамките на спасителните споразумения мерки за икономии са твърде строги и трябва да бъдат променени.

Партията на Ципрас изненадващо се класира втора на парламентарните избори в неделя, на които гласоподавателите, разгневени от двете години на ограничения на разходите, оттеглиха подкрепата си от двете основни партии - Нова демокрация и ПАСОК.

Трите партии от понеделник водят преговори - засега без успех, за съставяне на коалиционно правителство. Ако не се стигне до споразумение, гърците ще трябва отново да гласуват следващия месец. Нов кръг от преговорите с участието на лидера на ПАСОК Евангелос Венизелос и на Нова демокрация Андонис Самарас предстои днес.

Настояванията на Ципрас, че новото правителство трябва да се откаже от споразумението с МВФ и страните от еврозоната, накара другите две основни партии да се отдръпнат, предупреждавайки, че това ще принуди Гърция да напусне еврозоната и да понесе години на бедност и изолация.

Лидерът на СИРИЗА обаче заяви, че той не може да промени тази позиция. "Нашата водеща идея е да не се пренебрегва гласът на народа", заяви Ципрас. "Гръцкият народ ни даде ясен мандат да сложим край на тези сурови мерки за икономии, които през последните две години и половина ни доведоха до катастрофа. Ако това основно условие, което поставяме в преговорите, не се приеме, ясно е, че ние не можем да участваме в такова правителство".

38-годишният Ципрас подчерта, че Гърция трябва да остане в еврозоната. Напускането на паричния съюз "би било изключително негативно развитие на събитията, не само за Гърция, а и за цяла Европа".

"Ние казваме, че рецептата трябва да се промени. Доскоро те ни казваха, че рецептата е правилна, но готвачът е лош. Готвачът не беше лош. Където и да бъде приложена тази рецепта на затягане на коланите, резултатът винаги е провал", казва Ципрас.

Той отбеляза, че методът с икономиите създава проблеми и в Испания, Италия, Португалия и Ирландия - други четири страни, които изпитват значителни финансови проблеми.

"Много скоро германският канцлер Ангела Меркел ще се сблъска с действителността. Тя ще бъде в трудното положение да трябва да се изправи срещу дезинтеграцията на еврозоната, ако продължава да настоява за тази политика на икономии", посочи Ципрас.

Ако Гърция не изпълни условията на споразумението, тя ще спре да получава спасителните траншове, на които разчита от май 2010 г. насам, отбелязва агенцията.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

IQ146

преди 12 години

Положението на гърците е НЕСПАСЯЕМО. Неспасяемо заради самите гърци. Тези преговори и кандърми в момента са абсолютно безсмислени. Те могат да се водят едва СЛЕД КАТО гърците са въвели драхмата, преживяли са 2-3000% инфлация и обезценяване, редили са се на опашки за основни продукти, ХОРА СА УМИРАЛИ ОТ ГЛАД, ПЕК или СТУД и ЧАК ТОГАВА ще са склонни на компромиси за намаляване на доходите. Дотогава ВСЯКО намаляване на доходи ще доведе до ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! И изобщо не е опасно напускането на еврозоната от Гърция! То е необходимо, даже ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за европейската стабилизация. Проблемите на Гърция са от 40 г. и априори са НЕРЕШИМИ! Просто народът НЯМА ДА ПРИЕМЕ исканите рестрикции! Затова преговорите приличат на опит за заличаване на отговорности и прехвърляне на проблема на гърба на европейския данъкоплатец! Толкова ли трудно да се разбере, че не можете да ДАДЕТЕ НАСИЛА! Колкото и да ви се иска. Насила можете да ВЗЕМЕТЕ! Всичките "СПАСИТЕЛИ" на гърците се опитват да им дадат НАСИЛА! И накрая ще докарат в Гърция някоя хунта! Дошло е време Гърция ДА ПЛАТИ, задето ЯДЕ ПОВЕЧЕ, отколкото произвеждаше и имаше налично! И НИКАКВИ ЗАКЛИНАНИЯ не могат да ЗАМЕСТЯТ това изпитание, което предстои на гърците! Те трябва НА ГЪРБА СИ да установят, че всеки може да се разпростира според чергата... И няма НИКАКВО значение, че ПОЛИТИЦИТЕ им са виновни. Накрая ВИНАГИ го отнася НАРОДЪТ! НАРОДЪТ, КОЙТО, когато избира да го управляват, да си опича акъла и да внимава за популисти и КРАДЦИ. Като втората категория управленци е неимоверно по-опасна. На такива ние, българите, бяхме жертва 20 години. Но това е друга тема...

94

do Че

преди 12 години

Изказваш се много неподготвен и си личи че си поредния добре манипулиран гражданин..колосалните пенсии от 600 евро са равни на 300 лв покупателна способност в бг.. 13 и 14 заплата няма - получаваш 1/2 от заплатата преди Великден и 1/2 преди годишната ти отпуска и то ако има минимум стаж 1 година. Това се облага със почти 50% данък. При средна заплата 780 евро не мисля че са така както си ги представяш нещата..

93

Че

преди 12 години

"във вреда на страната" - ОО Да, за Европа вече не съм сигурен дали няма да е много по-добре да спре да налива пари за 13-14 заплати, празнични добавки, колосално високи пенсии и какво ли още не а и се видя, че на тях не може да се разчита в никакъв аспект, лапват парата и после си въртят дупетата....а инъче се бият в гърдите "имаме висок стандарт - не като България".

fallback