Турция може военно да подкрепи разширяването на албанската държава. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турция ще помогне на албанските братя, ако е необходимо, ще им окаже и военна помощ, заяви премиерът на южната ни съседка Реджеп Таип Ердоган, цитиран от сръбски и косовски медии.

Той оцени, че албанците имат право на самоопределение и създаване на по-голяма държава. Армията за освобождение на Косово не беше терористична, а беше израз на албанците да защитават страната си, каза още Ердоган.

В интервю за държавната телевизия турският премиер заяви, че е възможно Македония да се разпадне, ако там не бъдат зачитани правата на албанците.

Oще по темата

Ако е вярно, а досега то не е опровергано, турският премиер Ердоган вещае военно преначертаване на границите на Балканите, пише в коментар Мирослав Лазански в сръбския вестник „Политика“.

В материала се изтъква, че казаното представлява заплаха с военна интервенция срещу всички, които не са съгласни с проекта за Велика Албания.

„Премиерът Ердоган говори за възможността Турция военно да подкрепи разширяването на албанската държава. В каква посока би било това разширяване? Там, където живеят албанци: западната част на Македония, южната част на Сърбия, Косово, югоизточната част на Черна гора, западната част на Гърция. Напълно достатъчно политическата картография на Балканите отново да се превърне в кървава наука“, се казва в коментара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

466

Darko Atanasov

преди 11 години

Napylno v unison s normalnite 4ove6ki razbirania i za samoopredelenie i dyrjavnost na 35 milionnoto kurdsko naselenie i osvobojdavane na okupiranite 2/3 armenski i gruzinski teritorii kakto i vry6taneto na siriiskata 4ast "sandjak" obratno na siriiskata dyrjava!!!

465

Рила

преди 11 години

руснаците пък какво ги бъркат макетата?

464

Рила

преди 11 години

ето затова ама никаква подрепа на тези резани прасета за ЕС ама никаква и то завинаги. не ми е за лудите от МАКЕдония ама това просто е наглост и не-европейско - тоест да подклаждаш война. пък да не говорим за падналите за свобода Български патриоти. смърт за турция, сърбия и всички против България

fallback