Неизвестната "Армия за освобождение на окупираните албански земи" отправи заплахи към правителството на Македония. Снимка: архив, Reuters

Неизвестна досега организация, наричаща се „Армия за освобождение на окупираните албански земи“, отправи директна заплаха и постави ултиматум на правителството на Македония в срок от две седмици да се оттегли от „окупираните и колонизирани албански земи“. В противен случай щели да нападнат славомакедонските полицейски и военни структури.

В съобщение, цитирано от македонските медии, се твърди, че така наречената армия е провела в град Косовска Митровица среща на своя „генщаб“, откъдето бил отправен ултиматумът на македонското правителство 

Публикуването на текста става в момент, в който се засилва напрежението в Македония след убийството на петима македонци недалеч от Скопие. Разследването продължава, като медиите в Скопие не изключват престъплението да е етнически мотивирано.

Още по темата

В същото съобщение се твърди, че в Бившата югославска република Македония „всекидневно се нарушават правата на албанците“. „Просръбското правителство на Никола Груевски разпространява антиалбанска идеология и инсценира нападения срещу невинни албанци, блокират се албански села от страна на славомакедонците, а никой от корумпираните политици в етническа Албания не реагира, тъй като всички са продажни души и предатели на родината“, пише в текста.

Организацията заплашва още, че няма да седи със скръстени ръце, а ще „отмъсти за братята си“. „Стига сме мълчали, това мълчание приключи“, се казва в „ултиматума“ към македонското правителство.

Организацията е поставила ултиматум и на правителството на Косово да разреши ситуацията в северната част на Косово, както и на правителството на Гърция да не си играе със статута на чамите, тоест албанското малцинство в областта Епир. Това не е първото съобщение на тази организация. През януари беше издадено идентично съобщение, отправено към гръцките власти. То намери силен отзвук в гръцките медии, според които ставало дума за добре организирана екстремистка група начело с Хущрим от Косовска Митровица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase