Паметникът на Александър Македонски в центъра на Скопие. Снимка: Reuters
fallback

Македония трябва да постигне компромис с Гърция за името и да влезе в Европейския съюз и НАТО. В имена като Северна Македония или Горна Македония няма нищо драматично. Това заяви бившият македонски премиер Любчо Георгиевски по време на лекцията си пред препълнената аула на Софийския университет.

Георгиевски бе категоричен, че ако Скопие не влезе скоро в ЕС или НАТО, Охридският договор, който регламентира съжителството на етническите общности в младата република, ще престане да действа до 5 години и албанските партии в Македония ще поискат нова формула.

Македония вече няма време за чакане, определи македонският политик. Иначе оставаме заедно със страни като Босна и Херцеговина и Косово – страни, които не са стабилни.

Георгиевски засегна и темата за периодичните скопски провокации към България и окачестви политиката на София като правилна. България също като Гърция можеше още преди 20 години да предяви претенции към Македония и абсолютно оценявам, че нито за секунда не тръгна по този път, заяви Георгиевски.

Oще по темата

Той не пропусна да напомни, че основното, което се учи в последните десетилетия в Македония, е, че България е враг. Бившият премиер обаче смята, че това са исторически най-близките народи.

В същото време позицията на Гърция спрямо Скопие е ирационална. Македонският политически връх обаче реагира също нерационално, коментира Георгиевски.

Саркастичен беше неговият коментар за политиката на т.нар. антиквизация на Македония. Ставаме историческа карикатура с измислянето на някакви антични корени на днешния народ около Вардар, категоричен бе бившият премиер.

Той коментира парадокса, че идеята за някакви наследници на Александър Македонски и Филип е на практика идея на идеолога на гръцката завоевателна политика в Македония, печално известния Каравангелис.

Любчо Георгиевски определи демографската ситуация в републиката като много тежка – с масова емиграция. Имаме нови герои като Александър, Филип и Аристотел, но напускаме страната, посочи македонският политик. 

Боя се, че ще има отрезвяване на македонците, но то ще е с плачене и се страхувам, че ще дойде от албанците, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 11 години

edinstvennoto neshto e che nikoi ne jelae da varne makedonia na balgaria tva za tazi dadena balgarska provincia ot rysia na sarbia sled voinata .predi tova si e bila balgarska ot osnovavaneto na balgaria .

94

Анонимен

преди 11 години

македонците ще плачат от албанци и гърци.

93

мнение

преди 11 години

Размириците на Балканите са резултат от подмолното подклаждане на вражда от Гърция, по-специално Гръцката Патриаршия, Русия и Сърбия като верен руски васал. Въпреки че са и трите православни, тези страни нямат никакъв интерес от силна България, обединена с Македония, която в корените си е българска територия с българско (повечето) население. Това няма и да се случи. Те насъскват макетата срещу нас - техните братя. Проблемът е исторически и е дълбоко залегнал в политиките на тези 3 страни.

fallback