Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс
fallback

Лидерът на гръцката дясна партия Нова демокрация Андонис Самарас върна на президента на страната Каролос Папуляс мандата за сформиране на ново правителство, съобщи Ройтерс.

Самарас аргументира решението си с невъзможността да сформира коалиционно правителство. "Направихме всичко, което бе възможно", изтъкнал Самарас. "Оказа се невъзможно да съставим правителство. Затова върнах мандата", добави той.

Самарас, чиято партия спечели най-много гласове на вчерашните парламентарни избори в Гърция, бе първият политически лидер, на когото Папуляс възложи да състави кабинет.

Сега мандат за сформиране на правителство трябва да бъде връчен на крайнолявата партия СИРИЗА, която остана на второ място по брой на спечелените депутатски мандати. Очаква се президентът Папуляс да се срещне с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас утре в 13 часа.

Междувременно лявоцентристската партия ПАСОК поиска създаване на широка коалиция от четирите основни партии в страната. Изявление в този смисъл направи в ефира на гръцката национална телевизия лидерът на партията Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости.

Oще по темата
По думите на Венизелос участието в правителството на четирите политически сили - победилата на изборите Нова демокрация, СИРИЗА, ПАСОК и Демократичните леви сили - е абсолютно необходимо.

Самата партия ПАСОК, която спечели изборите през 2009 г., а сега има само 41 мандата в 300-местния парламент, не претендира за задължителен дял в разпределението на портфейлите. "Ние сме готови да участваме в правителството, но не поставяме условия за участие на конкретни лица”, каза Венизелос. Според него новият премиер трябва да бъде човек, който има широка подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

до 32

преди 12 години

и къде го чете този закон? ние кат въртим на дясно гледам греем!!

32

Протестираме

преди 12 години

Ако има нови избори, Сириза ще участва в коалиция с още някоя комунистическа партия и ще бъде първа. Така ще вземе и бонуса на победител и новата коалиция ще управлява по комунистически и Гърция ще е първата държава от ЕС, която реално ще излезе от кризата.

31

Анонимен

преди 12 години

С този акъл гърците още много ще страдат. Има един закон в политиката, колкото по-наляво въртиш кормилото, повече затъва държавата.

fallback