Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Лидерът на гръцката дясна партия Нова демокрация Андонис Самарас върна на президента на страната Каролос Папуляс мандата за сформиране на ново правителство, съобщи Ройтерс.

Самарас аргументира решението си с невъзможността да сформира коалиционно правителство. "Направихме всичко, което бе възможно", изтъкнал Самарас. "Оказа се невъзможно да съставим правителство. Затова върнах мандата", добави той.

Самарас, чиято партия спечели най-много гласове на вчерашните парламентарни избори в Гърция, бе първият политически лидер, на когото Папуляс възложи да състави кабинет.

Сега мандат за сформиране на правителство трябва да бъде връчен на крайнолявата партия СИРИЗА, която остана на второ място по брой на спечелените депутатски мандати. Очаква се президентът Папуляс да се срещне с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас утре в 13 часа.

Междувременно лявоцентристската партия ПАСОК поиска създаване на широка коалиция от четирите основни партии в страната. Изявление в този смисъл направи в ефира на гръцката национална телевизия лидерът на партията Евангелос Венизелос, цитиран от РИА Новости.

Още по темата
По думите на Венизелос участието в правителството на четирите политически сили - победилата на изборите Нова демокрация, СИРИЗА, ПАСОК и Демократичните леви сили - е абсолютно необходимо.

Самата партия ПАСОК, която спечели изборите през 2009 г., а сега има само 41 мандата в 300-местния парламент, не претендира за задължителен дял в разпределението на портфейлите. "Ние сме готови да участваме в правителството, но не поставяме условия за участие на конкретни лица”, каза Венизелос. Според него новият премиер трябва да бъде човек, който има широка подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase