Алексис Ципрас. Снимка: БТА
fallback

Двете големи гръцки партии, подкрепящи спасителния план, не успяват да спечелят парламентарно мнозинство, за да съставят коалиция след проведените вчера избори.

На „Нова демокрация“ и ПАСОК не им достигат два мандата за мнозинство в парламента, така че за съставяне на управляваща коалиция ще е нужен още един партньор. Това сочат данните след преброяване на над 98% от бюлетините.

„Нова демокрация“ получава 18,9% от гласовете и печели 108 мандата, включително допълнителните 50 места, полагащи се по закон на печелещата изборите партия.  ПАСОК печели 13,2 % и получава 41 места в парламента. Така двете партии имат общо 149 депутатски мандата – с два по-малко, отколкото са нужни да мнозинство в 300-местния парламент.

Лидерите на консерваторите Андонис Самарас и на социалистите Евангелос Венизелос, чиито партии загубиха значителна част от подкрепата на избирателите си в полза на малки партии, обявиха, че ще се опитат да съставят коалиционно правителство.

Втората група в новия парламент ще бъде тази на ляворадикалната коалиция „Сириза”, за която гласуваха 16,2% от избирателите. Неонацистката „Златна зора” ще влезе във властта за първи път от 40 години, тъй като движението получава от 6 до 8% от бюлетините.

Парламентарните избори в Гърция внесоха сериозни промени в политическия спектър на изстрадалата от криза и икономии страна.

Както се очакваше, гръцките избиратели наказаха традиционно влиятелните партии, които подкрепиха мерките за орязване на социалната сфера, наложени от споразумението с ЕС и МВФ за избягване на фалита.

С този изход от парламентарните избори гърците изпратиха ясен сигнал до партньорите на страната си в еврозоната, коментират днес европейската преса. Според британския „Гардиън” вотът им е протестен и е насочен срещу наложените с участието на Евросъюза строги икономии, които удариха жизнения стандарт в страната.

В условията на тежка криза много гърци подкрепиха леви и десни групи, които явно се противопоставиха на политиката за намаляване на бюджетния дефицит.

Възможностите за формиране на коалиционно правителство не са големи, но са по-реални в лявата част на политическия спектър.

Днес президентът Каролос Папуляс ще връчи мандат за правителство на лидера на „Нова демокрация” Андонис Самарас. Той ще има три дни, за да оформи кабинет. Ако не успее да стори това, държавният глава ще връчи мандат на лидера на „Сириза” Алексис Ципрас. Следващите са социалистите от ПАСОК.

Еврото поевтиня днес на азиатските пазари след изборните поражения на управляващите партии на изборите вчера във Франция и Гърция, тъй като инвеститорите се опасяват, че политиката на финансови ограничения в Европа ще бъде поставена под въпрос.

Международният валутен фонд (МВФ) заплашва да "замрази" траншовете за Гърция, ако не бъде постигнато споразумение между политическите партии в страната за налагане на нови мерки за икономии, заяви представител на фонда.

Резултатът от парламентарните избори в Гърция може би ще остави страната извън еврозоната през следващата година, смята икономистът Нуриел Рубини, цитиран от гръцкия в. "Етнос".

Гърция е в политически хаос в момент, когато кризата се превръща в отчаяние. Страната прилича на изоставен влак, който върви към фалит и излизане от еврозоната, допълва нобелистът по икономика.

Според него оставането на Гърция в еврозоната сега е изложено на опасност със сериозни рискове да зарази и останалата периферия от валутния съюз. Политическата несигурност в еврозоната сега нараства рязко, посочва Нуриел Рубини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Tracian News

преди 11 години

Какво става аркадаши?Защо спряхте да плюете гърците?Слюнката ли ви присъхна?Му-ха-хаа-хааа!Когато говорят фактите и Тангра мълчи!

41

КАМАТА

преди 11 години

ГУСТО МАЙНА ! ИМАМ ТЕЧЕН ВАЗЕЛИН, ЗА ВСИЧКИFYROM И ТУРАК *** !

40

Анонимен

преди 11 години

БРАВО НА ГЪРЦИТЕ ,ВЧЕРА НА ИЗБОРИТЕ ТЕ ЗАБИХА ПОСЛЕДНИЯ ПИРОН В КОВЧЕГА НА ЕС И ЕВРОТО ,ЛЪЖАТА НА ЮДЕО-МАСОНЧЕТАТА РАДЕТЕЛИ НА ГЛОБАЛИЗМА ВЕЧЕ НЕ МИНАВА ,85% ОТ ХОРАТА В ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ НЕ ЖЕЛАЯТ ПОВЕЧЕ ТОВА НЕДОНОСЧЕ -ЕС И МАЗНИТЕ БЮРОКРАТИ В БРЮКСЕЛ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЪЩЕСТВУВАТ ВСИЧКО СИ ИДВА НА МЯСТОТО И НА ВСЯКА ИМПЕРИЯ И ИДВА КРАЯ ,И ВСЯКА ЛЪЖА РАНО ИЛИ КЪСНО ЛЪСВА

fallback