Протести в Скопие след петорното убийство от 12 април. Снимка: Reuters
fallback

Анализаторите от дълго време предупреждават, че в Македония действат екстремистки групи. Според тях трябва да бъде проведена всеобхватна регионална полицейска акция за ефикасна битка с тероризма, пише Дойче веле.

След 24-часов разпит в полицията се очаква 20-те заподозрени за убийството на петимата рибари край село Смилковци и за тероризъм, които бяха задържани вчера, днес да бъдат изправени пред съдия следовател.

Според заявеното от македонския вътрешен министър Гордана Янкуловска арестуваните са последователи на радикалния ислям.
 
Някои от тях са воювали в Афганистан и Пакистан срещу силите на НАТО. Обществеността е в очакване на нови подробности за вчерашната полицейска акция.

Траянов: Групата е свързана със събитията в Косово

Анализаторите, с които разговаря Дойче веле, предупреждават, че групата не е действала само в Македония и поставят акцията в по-широк, регионален контекст.

Бившият македонски вътрешен министър Павле Траянов смята, че е необходима полицейска акция и в съседните на Македония страни, за да се неутрализират опасните групи в региона.

Oще по темата

„Сигурно е, че тук се смесват две неща – екстремизъм, свързан с положението в Косово и религиозен фанатизъм. Мнозина експерти и запознати със ситуацията от дълго време предупреждаваме, че в Македония има екстремизъм, има фундаментализъм, има групи, които действат в Скопско, Кумановско, Липково и др. Смятам, че службите са разполагали с информация за раздвижване в страната“, обяснява депутатът Павле Траянов, чиято партия – Демократичен съюз, е част от управляващата коалиция.

Наумов: Македония има голям проблем

Бившият шеф на македонската агенция за разузнаване Кире Наумов казва, че Македония има сериозен проблем с тероризма, ако съобщената на пресконференцията на полицията информация е достоверната по отношение положението на терен.

„Ако всичко това е вярно, ако цялото изявление е достоверно по отношение случващото се на терен, то всичко това по дефиниция прилича на организирана терористична клетка на определена радикална ислямистка организация. Ако тази констатация не е прибързана, ако всичко това е така, трябва да ви кажа, че Македония има сериозен, голям проблем“, казва Наумов.

В операцията под кодовото име „Чудовище“, извършена вчера сутринта, участваха много полицейски служители. Те са извършили претърсване в 26 обекта. Открити са голямо количество оръжие и литература, които свързват арестуваните с религиозния фанатизъм.

Убийство на петима души, четирима от които младежи между 18 и 20 години, извършено на 12 април – в навечерието на най-големия християнски празник Великден, предизвика напрежение в страната, която преди 11 години преживя междуетнически конфликт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

apostol

преди 11 години

neka ne se obazhdat eukite hora.makedonskite dela ne sa hapka za vsyaka usta.

34

Говедарин

преди 11 години

На македония проблем са им македонците, че забравиха род и родина и главите им кухи са кат албански ибрици...

33

БЪЛГАРИН

преди 11 години

ПРАВИЛНО "БУГАРИТЕ СА ВИНОВНИ"!!!ВИНОВНИ СА,ЧЕ ВМЕСТО ДА ВИ ПОДАРЯВАТ 200 СТАРИ ТАНКА,НЕ ВИ УДАРИХА С ТЯХ.СЕГА ЩЯХТЕ ДА СТЕ ВЕЧЕ С ОРИГИНАЛНОТО САМОСЪЗНАНИЕ:)))***,ВМЕСТО ДА СЕ ОБЕДИНИМ СРЕЩУ ***,СЕГА ЩЕ ВИ ПРЕТОПЯТ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЛЕД ГОДИНИ И НАС!!!

fallback