С български заплати Гърция няма да стане по-конкуретноспособна, заяви финансовият министър Сахинидис. Снимка: архив, Reuters

С български заплати Гърция няма да стане по-конкуретноспособна, заяви финансовият министър на страната Филипос Сахинидис.

Пред местния телевизионен канал Мега министърът обяви, че няма да има нови намаления на заплати в Гърция, като изказа становище, че с "български заплати няма да се реши проблемът с конкурентноспособността на Гърция".

Преди два дни гръцки вестник писа, че тройката международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и МВФ, иска „български заплати" за гърците. Обявявайки, че Гърция принадлежи на Балканите, тройката настоява за ново намаление на доходите на гърците, за да може страната да стане също толкова мизерна, колкото останалите балкански страни. Тройката иска заплатите да станат, като тези в България, Румъния, бившата югорепублика Македония, Хърватия и Албания, писа „Етнос“.

Пред телевизия Мега министър Сахидинис спомена за ликвидиране и сливане на държавни предприятия и за постепенно редуциране на служителите в държавния сектор в рамките на правителствените мерки за икономии.

Още по темата

Ако всичко върви добре, през 2013 г. очакваме обрат към икономически растеж в Гърция, каза финансовият министър.

Филипос Сахинидис определи като хроничен проблем на Гърция ниската конкурентноспобност на страната.

Гърция се нуждае от стабилно правителство след изборите, за да се даде тласък на икономиката, заяви министърът на финансите, като се противопостави на евентуален нов вот, ако на предстоящите избори никоя партия не получи самостоятелен мандат.

Той оповести, че започват преговори с Швейцария по въпроса за банковите депозити на гърци в чужбина и че е възможно преди изборите в Гърция да бъде подписано споразумение за данъчно облагане на тези авоари.

В момента текат проверки, за да установим какво е движението на сметките по доходите, които не са били облагани с данъци в Гърция, каза още министърът, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase