Горани на Гергьовден в село Вранич в Косово близо до границата с Македония. Снимка: архив, Reuters

"Българско гражданство за 3-6 месеца, български паспорт за по-малко от година и студентски стипендии в София и Пловдив. Това предлагат на македонските горани български агитатори, които отиват в регионите Гора и Средачка Жупа в Косово, за да убеждават хората там да се самоопределят като българи". Това пише македонският вестник „Дневник“ в публикация под заглавие „Агитатори карат гораните да взимат български паспорти“.

Гораните или горанците (друго самоназвание - нашинци или нашенци) са малка помашка общност. Това са помаците на Шар планина, потомци на етническите българи в Косово и Албания. Още в началото на XX век етнографите Васил Кънчов и Йордан Иванов ги описват като българи.

Според Авния Рахте, председател на Македонско-горанското дружество, цитиран от вестника, над 100 горани вече са взели българско гражданство, като от тях 40 били от македонската общност. 

„Все повече хора казват, че са българи и ако не се вземат мерки, всички нашенци ще започнат масово да вземат български паспорти“, казал Рахте.

Още по темата

Той обяснил, че от София идвали двама представители, които убеждавали гораните да се самоопределят като българи.

„Обикновено идват за няколко месеца. Сега се очаква да дойдат в Гора в началото на май. Идва една представителка заедно с адвокатка и им казват на хората, че всичко, което трябва да направят, е да подпишат документите. Адвокатката върши цялата работа. Превозът се организира с микробуси, които пътуват за България всяка седмица“, обяснява Рахте.

Той добавя, че в Гора има 18 села, така че не можело да се знае колко хора отиват за български документи.

От Македонско-горанското дружество казват, че в Средачка Жупа е открита и канцелария на Дружеството на българите мохамедани, откъдето твърдят, че са ислямизирани българи, пише още македонският „Дневник“.


Преди ден пък сръбският вестник „Курир“ писа, че България крадяла граждани на Сърбия. Става дума за вземането на българско гражданство от хора от западната ни съседка. В публикацията обаче никъде не се посочва, че в Сърбия има българско малцинство, тоест българи, които сега получават и наше гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase