Снимка: Reuters
fallback

Търговците на дребно в Гърция бяха засегнати от свиване с 30 на сто на продажбите по време на коледните празници в сравнение със същия период на 2010 година заради продължаващата криза в страната, сочат данните на Гръцката търговска федерация.

"Предварителните оценки за коледните празници сочат свиване с 40 на сто на продажбите в сектора на облеклото и обувките, 30 на сто при електродомакинските уреди, 20 на сто при козметичните продукти, книгите и подаръците и 15 на сто при храните и напитките", се уточнява в съобщението на федерацията.

Само продавачите на детски играчки са били пощадени от "коледната депресия", се допълва в текста.

Гръцката търговска федерация подчертава, че "пониженията на цените, обявени в редица магазини по Коледа, са намалили загубите за търговците на дребно", които са били много по-големи от 30 процента през предходните месеци.

Гърция, първата европейска жертва на дълговата криза от две години, преживява четвърта година на рецесия. Очаква се икономиката на страната да отчете свиване с над 5,5 на сто през 2011 година, а за идната година прогнозите са рецесията да продължи с намаляване с 3 процента на брутния вътрешен продукт.


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

до 2

преди 12 години

Защото в Гърция задължително се подарява играчка на кръщелник за Коледа и Великден.

3

ku4eto

преди 12 години

///30% спад на продажбите на дребно по Коледа в Гърция///........ЗА РАЗЛИКА ОТ стабилна бЪЛГАРИЯ КЪДЕТО СПАДА Е 70%

2

Анонимен

преди 12 години

Била съм по Коледа в Гърция и наистина се шашнах как пълнят пазарските колички с играчки.

fallback