Лукас Пападимос. Снимка: Reuters

Номинираният за нов премиер на Гърция Лукас Пападимос призова днес всички гърци да дадат своя принос в решаването на огромните проблеми, пред които е изправена страната на този "съдбоносен кръстопът".

Пападимос, бивш вицепрезидент на Европейската централна банка, каза, че основната задача на неговата администрация ще бъде да приложи европейското спасителното споразумение и призова за по-широка подкрепа за коалицията.

"Гръцката икономика е изправена пред огромни проблеми въпреки положените усилия", заяви Пападимос в първото си публично изявление, след като президентът на Гърция Каролос Папуляс му връчи мандат за съставяне на новия кабинет.

"Изборът, който ще направим, ще бъде от решаващо значение за гръцкия народ. Пътят няма да е лесен, но аз съм сигурен, че проблемите ще бъдат решени по-бързо и на по-ниска цена, ако има единство, разбирателство и благоразумие", посочи Пападимос.

Той заяви още, че членството на Гърция в еврозоната гарантира финансовата стабилност в затъналата в дългове държава и ще улесни трудния процес на икономическо възстановяване.

Бъдещият гръцки премиер допълни, че не е определена конкретна дата за предсрочните парламентарни избори следващата година, а споразумението те да се произведат на 19 февруари е само отправна точка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase