fallback

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу определи като „успех на всички гърци“ постигнатото тази нощ споразумение за намаляване на гръцкия дълг с 50 на сто, което се равнява на 100 млрд. евро, пише пресата в съседната страна.

Вестниците изтъкват задоволството от това споразумение, изразено от президента на ЕС Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Съобщава се още, че еврозоната и МВФ ще предоставят на Гърция допълнителна помощ от 100 млрд. евро.

Oще по темата

"Гърция затваря страница, имаме възможност да закрием сметките с миналото и да навлезем в една епоха на растеж, основаващ се на собствените ни сили", каза премиерът Папандреу, цитиран от в. "Етнос".

В. "Катимерини" извежда думите на Папандреу, че с това споразумение Гърция е избегнала смъртната опасност от фалит.

"Споразумението е шанс за Гърция да скъса с миналото", посочва в. "Та неа" с коментара, че европейските лидери са били принудени да поставят на масата своя коз за гръцкия фалит, за да заплашат и да убедят кредиторите да поемат тежестта от дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче е предупредила, че занапред Гърция ще бъде изкъсо следена и че европейски комисари трайно ще се настанят в страната, за да наблюдават реализирането на реформите в страната. За целта се предвижда да бъде подписан меморандум за разбирателство с Гърция.

"Нуждаем се от промени, а не от избори", уточнил Папандреу.

В. "Елефтерос типос" отделя място на реакциите на консервативната опозиция. Говорител на партията Нова демокрация окачестви като погрешни подходите на правителството за случилото се в Брюксел. Той призова Папандреу да не приема страната да загуби национален суверенитет заради намаляването на дълга.

"Национално унижение" пък нарече споразумението националистическият водач на партията ЛАОС Георгиос Карадзаферис. "Преди 71 нашите бащи и дядовци са се борили срещу това унижение, а днес Папандреу върви доброволно към него", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

164

Анонимен

преди 12 години

Излиза че колкото повече мамиш и крадеш, толкова по-добре. Отвратителен урок както за почтените хора, дето ще носят гърците на гърбовете си още години, така и за самите гърци, които се убеждават на практика, че може да се лежи и да се живее добре. Нищо добро няма да излезе от това.

163

бЕдНяК

преди 12 години

Банките отдавна са си прибрали печалбата. Сега искаха още повече лихви да "дърпат" от Гърция, но не се получи - "византийските" политици "отиграха" положението. Браво на гърците. А дали са работливи или мързеливи си е техен проблем - ние да си гледаме нас, че с нашия полит-елит се топим като ланшния сняг.

162

???

преди 12 години

Папандреу е политик номер 1 в ЕС разказа им играта

fallback