Снимка: Архив Reuters

Работещите в Националната електрическа компания (ДЕИ) в Гърция снощи окупираха сградата и блокираха издаването на новите сметки за ток, които от понеделник трябваше да тръгнат към потребителите заедно с наложения нов данък върху недвижимото имущество, съобщават гръцките медии.

Новият данък се предвижда да бъде събиран чрез сметките за ток, като на тези, които не плащат, ще бъде спирано електрозахранването.

Още по темата

"Токът няма да спрем, пък нека ни вкарат в затвора", е било изписано на огромно пано, опънато на сградата на компанията.

Окупацията на офисите на компанията е започнала, след като представители на синдикатите са влезли в сградата, като са блокирали работата на служителите по издаването на новите сметки за ток.

В сегашния изключително критичен момент никой няма право да разиграва игри, които могат да струват скъпо на страната, заяви министърът на околната среда и климатичните промени и поиска от прокуратурата да се намеси.

Представител на синдиката на работещите в електрическата компания обаче обяви, че окупацията на сградата ще продължи неопределено време.

Миналия месец гръцкият парламент гласува внесения от правителството законопроект за въвеждане на нов данък върху недвижимата собственост. От този налог са освободени църквите и любителските футболни клубове.

Премиерът Георгиос Папандреу обяви, че недвижимата собственост на гърците възлиза на 400 милиарда евро, докато държавният дълг е в размер на 350 милиарда евро.

Междувременно журналистите в гръцките държавни медии, както и работещите в транспортния сектор започнаха днес 48-часова стачка.

Исканията им са правителството да отмени планираното намаляване на заплатите на държавните служители.

Всички видове обществен транспорт в Атина, включително метрото, автобусите, тролейбусите и трамваите, са спрели от сутринта.

Атиняни отиват на работа с личните си автомобили, чрез социалните мрежи си търсят спътници.

Центърът на града е парализиран от задръствания.
 
Втори ден стачкуват служителите в министерството на културата, поради което не работят музеите и археологическите паметници, включително Акрополът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase