Снимка: Reuters

Нов "план Маршал" за Гърция не е достатъчен, отбелязва агенция Ройтерс в анализ, цитиран от гръцките електронни сайтове.

В материала се прави прогноза, че амбициозната програма за подпомагане на гръцката икономика е възможно да се окаже безрезултатна, като се подчертава, че Гърция е на опашката по усвояване на европейски фондове и че Атина показва неспособност при изготвянето на комплексни проекти за развитие.

Авторът на публикацията признава, че програмата, която европейските лидери решиха да обявят, има за цел да бъде постигнат растеж на гръцката икономика, за да се създаде необходимата база за обслужване на прекомерно високия дълг на Гърция. Извън декларациите обаче "данните показват, че капиталите, които ще бъдат инвестирани в инфраструктура, ще са много малки през следващите две години".

Вече бяха направени важни реформаторски усилия и следователно надеждите на Гърция за развитие се възлагат от мнозина на европейските фондове. Липсата на достатъчно финансиране от ЕС обаче е видимо, тъй като първоначалната формулировка за "план Маршал" бе изоставена в окончателния тест от Брюксел, за да не се създават прекомерно високи очаквания, посочва Ройтерс.

По данни на агенцията Гърция е на опашката по усвояване на европейски фондове, тъй като от програмата на стойност 20,2 млрд. евро за периода 2007-2013 г. са били усвоени едва 5 млрд. евро. "Мъртвите" капитали биха могли да увеличат годишния растеж с 2,5 процентни пункта и да бъдат от полза за икономиката на страната.

Гръцките правителства проявяват характерна неспособност при изготвянето на комплексни проекти за развитие, а даже и обявените от тях "са зациклили в дебрите на бюрокрацията". Много от големите строителни проекти се бавят, тъй като са замразени финансиранията от банките. Точно тези проблеми ще се опита да преодолее и "ударната група" на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, която в скоро време ще се настани в Атина, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase