Снимка: Булфото
fallback

В Охрид днес започват заключителните пледоарии в процеса за потъналия във водите на Охридското езеро кораб "Илинден", при което се удавиха 15 български туристи. Съдът в македонския град насрочи за днес последното заседание.

Преди две седмици адвокатът на част от преживелите и семействата на загиналите българи Владимир Владимиров прогнозира, че единият подсъдим - капитанът на кораба "Илинден" Сотир Филевски ще получи условна присъда, а другият обвиняем застрахователния агент Бранко Баич от фирмата "Германишер Лойд", издал сертификат за техническата годност на кораба - 15 години затвор.

На миналото заседание Филевски отново бе разпитан във връзка с инструкциите за сигурност на кораба и пътниците, каквито – според неговите показания, той не е получавал от другия обвиняем Баич.

Очаква се адвокатите на капитана да пледират негова невиновност за трагедията.

Oще по темата

Възможно е още днес тричленният състав на основния съд в Охрид да произнесе присъдите, с което делото да приключи на първа инстанция.

Два месеца след присъдата се очаква да бъдат заведени и исковете за обезщетение, които ще са в размер на поне шестцифрена сума.

Според Владимиров е възможно делата да са няколко, като едно от тях може да е и срещу македонската държава. Друг важен ответник ще е "Германишер Лойд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback