Снимка: Архив Булфото

15 години затвор за капитана на кораба „Илинден” и за техническия експерт, подписал, че плавателният съд е изправен, ще иска прокуратурата в Охрид, съобщи bTV.

На следващото заседание прокуратурата ще поиска обвиняемите да бъдат осъдени за непредумишлено убийство на 15 души. Максималното наказание е 15 години затвор.

По предварителна информация капитанът Сотир няма да лежи в затвора заради чистото си съдебно минало, но ще бъде лишен от права да управлява корабче завинаги.

Още по темата
Няма документ, който да доказва, че той е имал забрана да вози хора на палубата и че тя е била опасна, както се оказва след трагедията. По-голямата вина ще бъде прехвърлена на техническото лице Бранко Баич.

Отговорността на Баич е по-голяма, тъй като очевидно прегледите са извършвани фиктивно и което днес се установи от разпита, никой по никакъв начин, нито в устна, нито в писмена форма е забранявал на капитана на вози пътници на откритата палуба, което е абсолютно забранено по закон.

Ако надградената палуба на кораба не е била пълна с твърде много хора, разпределени неправилно, вероятно екскурзията до Охрид на българската група нямаше да завърши фатално.

Вероятно два месеца след произнасяне на присъдата на първа инстанция представителите на жертвите ще заведат искове за финансови обезщетения. Очаква се това да стане през есента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase