Снимка: Reuters
fallback

Когато квазипатриоти нападат НАТО, те забравят, че нападат една Гърция, Румъния, България, Норвегия, както и че по този начин се вреди в двустранен план на отношенията на Сърбия с тези страни, заяви за сръбския вестник „Блиц“ Драган Шутановац, министър на отбраната на Сърбия.
 
След седем дни или след няколко месеца, след края на провеждащата се в Белград военна конференция, ще се види пълното безсмислие на нападенията и обвиненията, че това е крачка от страна на Сърбия към членството й в НАТО, е убеден Шутановац.

„Тогава ще стане ясно, че всичко, което се говори от противниците на провеждането на конференцията, е абсолютно невярно и че в отношенията на Сърбия и НАТО нищо драматично не се е променило. И че Сърбия остава военно неутрална“, е категоричен сръбският министър.

Освен Шутановац и генерал Стефан Абриал, командващ съюзническото командване за трансформация на НАТО, потвърди тезата, че никой няма да изисква от Сърбия да бъде член на НАТО.

„НАТО е открит за сътрудничество и приема и подкрепя решението на всяка суверенна държава. Ние желаем сътрудничеството, което Сърбия желае и което й отговаря, а решението за членство е решение само на Сърбия“, заяви френският генерал.

В ръководството на НАТО съзнават, че сръбската общественост не е благосклонна към  НАТО. Генерал Абриал обаче казва, че макар и да съзнаваме какво се е случило в миналото, трябва да се обърнем към бъдещето, пише вестникът.

„Днес сме изправени пред едни и същи заплахи и кризи и никой не е достатъчно голям, за да ги разрешава сам. Ще правим по-добре това заедно“, заяви генерал Абриал.

Той припомни, че Сърбия е член на програмата на НАТО „Партньорство за мир“ от 2006 г. и оттогава датира сътрудничеството между НАТО и Сърбия.

Сръбският патриарх Ириней заяви, че провеждащата се в Белград военна конференция е неприемлива, защото „раните, които НАТО нанесе на сръбския народ, все още не са излекувани“.

„Да се приеме нещо, което до вчера ни беше върл враг, който ни остави тежки рани, на народа, на нашата икономика. Ако това може да се лекува и да се излекува, е добре, но не знам дали този лек не е мръсен за нашите рани“, каза главата на Сръбската православна църква.

Най-голямата военна конференция в света с 200 участници от 60 страни тази година се провежда в Белград, като е организирана от Съюзническото командване на трансформация на НАТО.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Никола

преди 12 години

Няма друг православен народ , който да ние забивал нож в гърба при абсолютно всяка възможност !!! Дори в Сърбия имат народна поговорка която гласи " Сине ако незнаеш какво да направиш ( на коя страна да застанеш ) , удари по българите ! " Свобода за Западните покрайнини , Свобода за Войводина , Свобода за Санджак ! Сърбия като NOKIA !!!

56

някой

преди 12 години

Какво да коментирам? Без да обиждам никого, но *** народ, прости хора, какво да очаквам от тях?Наскоро гледах документален филм по една сръбска телевизия. Темата най-общо беше за Америка, за САЩ. Най-интересни обаче бяха заключителните думи.А те бяха нещо в смисъл, че Америка винаги си е била Америка. Може да са ни бомбандирали, може да са загинали невинни жертви. Но ние и сега сме седнали да пием кока кола, облечени сме в джинси и гледаме американски филми. Страхотен филм!

55

PRS

преди 12 години

ооо от нато много ще се радват, че ще подчинят непослушния брат на Балканите..въпрос на време е...никой не иска пожече войни, или поне не с танкове и ракети

fallback