Снимка: Архив Reuters

Сръбската полиция арестува 4-членна група сърби, които се представяли за полицаи и спирали автомобили с чужди номера на магистралата Белград–Ниш.

На 24 май близо до Парачин четиримата спрели български микробус с осем пътници.

„Освен че поискали документите от шофьора, те му взели портфейла, от който извадили около 100 евро. Когато обаче му взели и мобилния телефон, българският шофьор разбрал, че са измамници, и дал газ. Уплашени, че ще ги издаде, мнимите полицаи тръгнали след него, настигнали го и с полицейска палка му разбили задното стъкло. За щастие българите скоро срещнали патрул на пътната полиция, който ги конвоирал до полицейския участък в Парачин“, обясни източник на сръбския вестник „Ало“.

Българинът в бъркотията обаче е успял на запише регистрационния номер на колата на мнимите полицаи и го е дал на полицията.

„Смятаме, че броят на пострадалите е много по-голям, тъй като турското и българското посолство в Сърбия получаваха информация, че мними полицаи обират техни хора, преминаващи транзит“, обясни източникът от полицията.

Арестуваните са Чани Ибишевич (34), Дамир Джеладинович (24), Дестан Арифович (40) и Неджелко Шоргич (36).

Те са взимали пари от чужденци уж като глоба за превишена скорост в размер от 100 до 300 евро, но и са претърсвали автомобилите, като са вземали различни вещи, включително мобилни телефони.

Четиримата са наемали автомобили, на които слагали синя лампа, носели са полицейски униформи и импровизирани палки, с които спирали автомобилите.

„С пълното оборудване те са действали на магистралата през последните няколко месеца, главно през нощта поради слабата видимост. Чужденците, главно преминаващи транзит през Сърбия, логично не са знаели как точно изглеждат сръбските пътни полицаи и са давали на измамниците всичко, което те са им поисквали, пари и вещи“, обясни източникът на „Ало“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase