Никола Груевски. Снимка: Reuters

Победител на състоялите се в неделя предсрочни парламентарни избори в Македония е ВМРО-ДПМНЕ и коалицията „За по-добра Македония“ с 55 или повече депутати.

Изборният ден премина в честна и демократична атмосфера. Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски на пресконференция късно вечерта.

„Правителството начело с ВМРО-ДПМНЕ ще продължи да се грижи и да работи за всички граждани на Република Македония независимо от политическата, религиозната и етническата им принадлежност. Ще се борим за всички да им помогнем. Всички ние, 2-та милиона граждани на държавата, имаме една и съща съдба, всички имаме мечта Македония да бъде успешна и просперираща държава, да стане член на НАТО и ЕС. Страна, за която ще се говори с добро, а не с лошо, младите ще виждат бъдещето си и перспектива в страната, а не извън нея“, гласеше посланието на Груевски.

Първите думи на лидера на изгубилия изборите Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Бранко Цървенковски бяха: „Народът винаги има право, дори когато реши“.

„Битката тепърва предстои. Видяхте както можахме да направим с 18 депутати, можете да си представите както ще направим с 43-ма. Гарантираме ви, че времето на СДСМ идва“, заяви Цървенковски.

Номинираната от СДСМ за премиер на страната Радмила Шекеринска обеща, че партията ще води битка в парламента като конструктивна опозиция.

След обработката на 89,74% от подадените бюлетини ВМРО-ДПМНЕ печели 375.566 гласа, следвана от СДСМ с 312.149 гласа, албанската партия Демократичен съюз за интеграция - 97.151, Демократичната партия на албанците 51.268, Народната демократична партия 25.723, ВМРО-НП 24.341, Нова демокрация 16.679, Обединени за Македония 14.471, Либерално-демократическата партия 13.511, Достойнство 7.546 гласа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase