Снимка: Reuters

Кортежът на премиера на Турция Реджеп Таип Ердоган е бил нападнат във вторник след предизборен митинг в североизточната част на страната, предаде ИТАР-ТАСС.

Полицай от охраната на премиера е бил тежко ранен, съобщи местна телевизия.

Нападението е станало, когато Ердоган е напускал площад в град Хопа, провинция Артвин, където Ердоган е произнесъл предизборна реч.

Група хора започнали да хвърлят камъни по автобуса, в който е бил политикът заедно с други функционери на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Охраната е била принудена да стреля във въздуха, за да успокои тълпата.

Полицай, намирал се на покрива на автобуса, при внезапното потегляне паднал под гумите на движещите се отзад коли от кортежа. Той е в болница в критично състояние.

Самият премиер Ердоган не е пострадал.

Нападение срещу кортежа на Ердоган беше извършено и на 5 май. Тогава в провинция Кастамон, където премиерът говори пред 15 000 избиратели, на планински път неизвестни лица хвърлиха граната по движещата се отпред полицейска кола. Загина служител на реда, а друг беше ранен.

След завързалата се престрелка нападателите избягаха. Самият премиер тогава не беше в кортежа. Той си беше тръгнал с хеликоптер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase