Снимка: Булфото
fallback

Потъването на кораба „Илинден“ във водите на Охридското езеро през септември 2009 г. било последица от „комбинация, в която равноправно участват човешката субективност и техническият фактор, свързани чрез рефлекса и инстинкта от една страна и природата и физическите закони в техниката на плавателните обекти, от друга страна“, пише македонският вестник „Вечер“.

Изданието посочва, че това се твърди в експертизата на вещите лица във връзка с причината за потъването на „Илинден“.

Вещите лица казват, че ситуацията е настъпила като последица от преместване, придвижване и подхлъзване на над 12 пътници към лявата страна, което създало критично положение на кораба, предизвикало навлизане на вода и потъване.

Докато „Илинден“ се движел по права линия, в един момент се скъсало въжето. Корабът започнал ненадейно да променя посоката си надясно и след това се наклонил на лявата си страна. Пътниците, реагирайки панически, се придвижили към лявата страна, пише македонският вестник.

Резултатите от експертизата обаче противоречат на показанията на оцелелите български туристи, които на предишното съдебно заседание заявиха, че по време на нещастието никой не е станал от мястото си. Във водата се оказали от столчетата, на които седели.

На вчерашното заседание на съда в Охрид вещите лица Игор Гюрков и Валентин Стойкоски твърдяха, че не са били важни товароносимостта и товарът на кораба, а разпределението на пътниците и тяхната реакция.

Превозът на пътници бил разрешен само в двата салона в затворената част, но капитанът Сотир Филески чак до инцидента не знаел, че превозът на пътници на палубата не е разрешен, пише изданието.

Вторият обвиняем по делото Бранко Баич предоставил документ за забраната, но след инцидента.

Вещите лица изтъкнаха, че реакцията на Филески да намали скоростта след скъсване на въжето е била правилна, в противен случай трагедията е щяла да бъде по-голяма, пише още „Вечер“.

Корабът "Илинден" потъна в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. На борда му имаше близо 50 български туристи, като 15 от тях се удавиха при инцидента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Сашо

преди 13 години

Ясно, и тези имат своите Маркоски. Ами на адвокатите за това им се плаща! Хайде да почакаме решението на съда и тогава да дюдюкаме, ако трябва! Нека не се правим толкова на патриотари и да се подиграваме с повод и без повод на сънародниците си зад граница! Блудното дете само ще се върне при майка си България...

56

Jolly Roger

преди 13 години

Хайде де, капитанът не знаел. На какво е капитан? На надуваем дюшек?

55

чакайте

преди 13 години

Да изчакаме да видим какво ще реши съда и тогава да коментираме. По време на процесите всякакви неща се чуват, но е важно какво ще вземе под внимание съдията. Това, че капитанът не е знаел нещо, не го освобождава от отговорност. Това е все едно някой да дойде тук и да гръмне човек на улицата и да каже, че не е знаел, че това е забранено в страната. Не се поддавайте на евтини вестникарски провокации - сърбоманите в Скопие целят да насаждат омраза към македонците в България чрез продажни ***

fallback