Снимка: Булфото
fallback

Дългата и сложна процедура за получаване на паспорти на домашните кучета в Македония създава проблеми на собствениците и в крайна сметка те решават да им извадят български паспорт.

В България процедурата продължава не повече от 20 дни, а в Македония понякога се чака и до три месеца - особено за документи за пътуване в страните от ЕС, които струват от 50 до 200 евро, пише „Утрински весник“.

„Чакаме прекалено дълго за издаване на документацията и удостоверение от лабораторията. Всяка години при вадене на паспортите даваме огромни суми и някои решават да извадят български сертификати за своя любимец. Така се създава своеобразен бизнес с паспорти в страната“, казва Благоя Ристевски, който има домашно куче.

От македонските компетентни институции потвърдиха, че макар и да става дума за животински паспорти, получаването им продължава по-дълго, отколкото за вадене на паспорт на човек.

Документът на кучето важи четири месеца, след като бъде подписан от упълномощен ветеринар.

Първият коментар под статията във вестника към 13,46 ч. гласи: „Дори за кучетата почнаха да вадят български паспорт, по-практично било.. и някой ще прави коментар, че Македония била по-добро място от България. Море, за срам сме, в изолация, което означава не само, че е по-добре човек да е българин, но било по-добро и куче да си, българско да си“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

леле

преди 13 години

Чета коментарите и се чудя какво ли пушат тия хора....

84

123

преди 13 години

Чудя се защо им се дупим на македонците? Искат български паспорт - изкарваме им; искат български паспорт на кучетата си - даваме им. Ама като ги питаш ни мразят и псуват.

83

Yes

преди 13 години

Колко сме по затънали в ***, толко по се лаеме - и българи, и македонци. И винаги най-важното е на другия да са му до устата, тогава ни е все тая, ако на нас са ни до брадата. И ако ни дадат лопата наи-важно е не да се изровим сами, а да заринем другия. Балканска дивотия!

fallback